Udstillingen Untergrund i Neues museum

I Neues Museum på Museumsinsel vises en udstilling om de arkæologiske fund i forbindelse med udgravning til Ubahn stationen til den nye U5 linie til Museumsinsel. Udstillingen med titlen Untergrund vises til den 15. februar.

Ved udgravningerne til U-Bahnen stødte man i nærheden af Rotes Rathaus på rester af Berlins rådhus i middelalderen, og så blev der selvfølgelig foretaget arkæologiske udgravninger. Disse afdækkede middelalder-rådhusets ydermure, samt søjler og hvælvinger fra de nederste haller i rådhuset. Det særlige ved dette fund er, at man kan bevare resterne af rådhuset og gøre dem synligt på den nye U-Bahn station i det såkaldte Archäologisches Fenster (det arkæologiske vindue).

Arkæologerne fandt også tusinder af genstande ved udgravningerne i kvarteret omkring rådhuskvarteret. De er blevet restaurerede og kan nu ses på udstillingen i Neues Museum. Det giver os et billede af, hvordan livet omkring rådhuset har været helt tilbage fra middelalderen og til nyere tid. Jeg har i MuseumsJournal set et billede af en flot dobbeltsidig kam fra det 14. årh. og i en artikel i Tagesspiegel et billede af nogle meget flotte Majolika skåle fra Venedig, stammende fra det 16. årh.

Udstillingen i Neues Museum beskriver desuden, hvordan arkæologer nu om dage arbejder med de nyeste metoder og moderne teknik, ligesom planerne for præsentationen af rådhusets undergrund i det arkæologiske vindue bliver præsenteret på udstillingen Untergrund. Jeg ville gå forbi og se udstillingen, hvis jeg var i Berlin nu. Jeg når den ikke, for til påske, når jeg kommer, er den slut.

Læs mere om udstillingen på hjemmesiden for Neues Museum

Læs også artikel om udstillingen i Tagesspiegel fra oktober 2013, hvor udstillingen åbnede.

I 2011 gik jeg over pladsen, hvor slottet nu bygges, og der fotograferede jeg ved udgravningerne. Jeg husker dog ikke, om billedet viser rådhusmurene, eller om det er af udgravningerne af et kloster, som også er blevet udgravet.

Foto: berlin-nyt.dk
Foto: berlin-nyt.dk

Skriv gerne en kommentar