DDR

Det mest autentiske sted at besøge omkring delingen af Tyskland, DDR og murens historie er Gedenkstätte Berliner Mauer i Bernauerstrasse. Det er et statsligt museum og der er fri entré. Man kan bestille omvisning, og der er særlige tilbud om undervisningsmateriale. Her står en rest af Berlinmuren, og her er en et indendørs dokumentationscenter  og en udendørs mindeudstilling om den delte by og om de mennesker, der mistede livet på grund af muren netop her. Læs mere på stedets hjemmeside.

Siden 2013 har man kunnet besøge den imponerende udstilling Mauer-Panorama af kunstneren Yeadegar Asisi. En kæmpe-silo ved Check Point Charlie genskaber et bybillede i murens tid. Se hjemmesiden for Mauer-Panorama.

Kombiner med film:  Se filmene Das Leben der Anderen og Goodbye Lenin – den første er mest seriøs og har mest undervisningsegnet indhold, den anden giver på en mere munter måde et indblik af DDR-tiden og tiden omkring murens fald.

Hvis I ser Das Leben der Anderen, er et besøg i Gedenkstätte Hohenschönhausen meget nærliggende. Man kan kun besøge stedet, hvis man får rundvisning (også på engelsk). Jeg har været der to gange – den første gang var en uafrystelig oplevelse, anden gang var jeg mere forberedt, men havde mine sønner med, som blev dybt bevæget af besøget. Det er Stasis forhørsfængsel, hvor systemkritikere blev indsat på ubestemt tid – og det er tidligere indsatte, der viser rundt og fortæller om, hvordan DDR-diktaturet behandlede sine modstandere.

Hvis I ser Goodbye Lenin, kan I kombinere med besøg på DDR museet. Jeg har ikke selv besøgt det, men tror det er godt egnet til en gruppe unge mennesker. Her udstilles autentiske genstande fra DDR-tidens hverdag,  og man må røre og prøve. Museet viser forskellen ved at leve i øst og vest og hvordan diktaturet indvirkede på dagligdagen.

Tränenpalast.  Alternativt kan I besøge den nye udstilling i Tränenpalast ved Friedrichstrasse. Se  indlæg.

Skriv gerne en kommentar