Udstilling om 1. Verdenskrig på DHM

Fra i dag og til den 30. november viser Deutsches Historsisches Museum den stort anlagte udstilling 1914-1918. Der Erste Welkrieg om 1. verdenskrig og dens indflydelse på menneskers hverdag, politik og grænsedragninger i Tyskland, Europa og hele verden – en indvirkning, der trækker spor helt op til i dag.

Udstillingen er bygget op over 14 geografiske steder, hvor krigen satte sine afgørende spor. Det er for eksempel slagmarker som Verdun, Tannenberg og Gallipoli, og byer som Petrograd og Berlin.

Også den nye måde at føre krig på beskæftiger udstillingen sig med, samt det, at der opstår en decideret krigsindustri i forbindelse med 1. verdenskrig. Nyt er også, at krigen nu ikke kun føres på landjorden men også som luftkrig. Hvordan det lykkes nærmest at mobilisere hele befolkningen til at gå ind for krigen (og det er jo ikke kun i Tyskland) er også noget udstillingen kommer ind på.

Et andet emne i udstillingen er de helt personlige oplevelser med krigen. Øjenvidneberetninger i dagbøger, breve og fotos er med til at give et indtryk af, hvad krigen kostede rent menneskeligt. Mange af soldaterne blev jo lemlæstede – og mange mistede livet, hvilket betød at familien mistede sønner, brødre og fædre.

Lørdage og søndage er der offentlige rundvisninger, som man kan gå med på. Se mere om det under punktet Führungen på DHM’s hjemmeside.

Det er mildest talt ikke noget hyggeligt tema, denne udstilling handler om. Men det er et emne og en begivenhed, som vi nok har gavn af at blive lidt klogere på, og som vil være oplagt at se for historisk interesserede Berlin-turister. Og jeg skal helt sikkert se udstillingen, når jeg kommer til Berlin til efteråret.

Hvis I vil læse lidt om, hvor det var i Berlin, at beslutningerne om krigen blev taget og begivenhederne efterfølgende udspillede sig, så skal I klikke ind på historiskerejser.dk, hvor Anders Bager Eriksen har skrevet en artikel specielt til berlin-nyt.dk i dag.

Se traileren til udstillingen på DHM via YouTube

Skriv gerne en kommentar