Schinkel-udstilling i Kulturforum

Hvis I skal til Berlin i efteråret, så er den store Schinkel-udstilling nok værd at tage med. Den vises fra den 7. september og indtil 6. januar 2013 i Kupferstichkabinett på Kulturforum. På udstillingen vises ca. 300 værker, hvoriblandt der er lån fra museer i ind- og udland – ligesom der er hentet malerier fra Nationalgalerie.

Navnet Schinkel vil være de fleste bekendt, som har været i Berlin. Og Karl Friedrich Schinkel (1781-1841) er for de fleste nok mest kendt for sin arkitektur, men han var faktisk også aktiv som maler, grafiker, møbeldesigner og scenograf. Desuden var han byplanlægger og med et dejligt tysk udtryk arkitekt og Oberlandesbaudirektor for kongen (Friedrich Wilhelm IV). Efter Schinkels død købte kongen alle hans efterladte tegninger og kunstværker og åbnede et museum i Schinkels lejlighed i Berliner Bauakademie (også tegnet af Schinkel).

Schinkel har sat sit (klassicistiske) præg på Berlin med bl.a. Neue Wache, Schauspielhaus, Altes Museum, Berliner Bauakademie, Friedrichswerdersche Kirche, Schloss-Brücke samt flere bygninger i Potsdam.

Detalje fra Schloss-Brücke. Foto: Kirsten Andersen

Den stort anlagte udstilling vil beskæftige sig med alle de felter, som Schinkel virkede under. F.eks. skal udstillingen vise originalmaterialet til Schinkels scenografi til Mozarts Tryllefløjten.

Udstillingen har sin egen hjemmeside, www.schinkel-in-berlin.de , hvor I kan læse meget mere om Schinkel og hvor I allerede nu kan bestillet billetter og rundvisning for grupper. Bemærk dog, at rundvisning for skoleklasser skal aftales særskilt.

Læs også om Schinkel på den tyske Wikipedia.

Bundespräsident Joachim Gauck er protektor for udstillingen, som også vises i Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung München (1. februar – 12. mai 2013).

Skriv gerne en kommentar