Frederik den stores mønter og medaljer

I Bodemuseum viser Münzkabinett indtil 14. oktober en udstilling med Frederik den Stores mønter og medaljer.

Münzkabinetts samling af mønter er en af de fineste og største i verden og den indeholder mere end 3500 mønter præget under Frederik den Store. Det er den første gang, disse mønter vises samlet, og der udgives samtidig en bog både i trykt format og online.  Det er selvfølgelig i anledning af 300 året for Frederik den Stores fødsel.

Frederik den store gennemførte to møntreformer i Preussen, og det var under ham, at fremstillingen af mønter blev et statsligt foretagende. Ellers havde det været små private møntslagere. Efter 1750 var guld og sølvmønter ens i hele Preussen. På mønternes portrætter kan man følge regentens forandring fra yngling ved kroningeni 1740  til “Alte Fritz” i dødsåret 1786.

Udstillingen viser også medaljer, som er præget i anledning af store begivenheder i Fredrik den Stores regeringstid. Jeg tror da, det er en temmelig interessant udstilling for enhver numismatiker.

Læs mere på Staatliche Museen zu Berlins hjemmeside.

Se også Staatliche Museen zu Berlins film (knap 3 min.) med præsentation af Münzkabinett. Her kan man se, hvordan man kan undersøge mønterne nærmere i det interaktive katalog. Når man tager en tavle med mønter frem, kan man endda vende hele tavlen, så man også kan se mønterne på bagsiden. Se det interaktive katalog.

Skriv gerne en kommentar