Himmel Berlin! Ny udstilling i Ephraim Palais

Ephraim Palais (Stadtmuseum) har netop åbnet udstillingen Himmel Berlin! med værker af maleren Matthias Koeppel (f. 1937).

Jrg må indrømme, at jeg ikke har hørt om kunstneren før, men det lyder faktisk som en interessant udstilling og en interessant maler. Matthias Koeppel har siden 1960’erne malet Berlin i Berlin og har så at sige fortalt Berlins historie med sin malerpensel. Malerierne skildrer som regel en historisk begivenhed, hvor der altid er en vældig aktivitet igang. Noget bliver revet ned og noget bliver bygget op. Karakteristisk for Koeppels malerier er, at de som regel har stor himmel over begivenhederne og ofte er det en lurende og faretruende en af slagsen, deraf udstillingens titel.

På udstillingen vises 100 af malerens værker fra seks årtier. I 1990’erne handler det selvfølgelig om murens fald og genforeningen. Bl.a. har Koeppel malet den store triptykon Die Öffnung der Berliner Mauer, (sidestykkerne måler hver 220 x 320 cm og midterdelen 440 x 400 cm). Triptykonen hænger i Abgeordnetenhaus Niederkirchnerstr. 5. I senere malerier skildrer han bl.a. begivenheder som nedrivningen af Palast der Republik, byggeriet af den den nye lufthavn, etableringen af Potsdamer Platz, byggeriet af det nye Hotel Adlon og Tempelhofer Lufthavns lukning.

Koeppels er akadeiuddanet maler. Allerede i 1960’erne gik han væk fra det abstrake maleri, og begyndte at male figurativt. De historiske begivenheder skildres af Koeppel altid med en ironisk undertone, det er altså ikke ren illustrationsmaleri, selvom det i første omgang kunne se sådan ud. At Koeppel også har malet de officielle portrætter af forbundspræsidenterne Johannes Rau og Horst Köhler skulle vel også borge for en vis kvalitet. Og skønt han siger til en journalist fra Tagesspiegel, at han er en borgerlig kunstner, finder man altid en kritisk kommentar i hans malerier.

Matthias Koeppels er også digter, og han skriver gerne sine digte på kunstsproget Starckdeutsch, som han selv har opfundet. Læs evt. mere om det på Wikipedia

Det flotte Ephraim Palais i Nikolai Viertel har jeg besøgt flere gange og har hver gang set veltilrettelagte udstillinger. Koeppels værker vises til og med 28. september i år.

Se Matthias Koeppels hjemmeside med mange eksempler på hans malerier.

Se Stadtmuseums hjemmeside om udstillingen og download evt. pdf flyer

Læs også artikel i Tagesspiegel om Matthias Koeppel.

Skriv gerne en kommentar