DDR i farver

Når man ser film og fotografier fra DDR-perioden, skulle man næsten tro, at der ikke var farver til. Alt synes gråt i gråt. Men jo, så sandelig var der farver, og der blev også fotograferet i fatver.

I dag åbner udstillingen Farbe für die Republik på Deutsches Historisches Museum (DHM). Udstillingen viser, hvordan farvebillederne blev brugt til at illustrere det moderne DDR i 1960’erne. Fotografiernes motiver er moderne fabriksanlæg og landbrug samt folkets pionérånd, optimisme og glæde i den socialistiske opbygning af staten.

Fotograferne bag optagelserne er “Bildreporterne” Martin Schmidt (f. 1925) und Kurt Schwarzer (1927-2012), og fotografierne stammer fra DHM’s samlinger. Fotograferne arbejdede for diverse tidsskrifter og DDR’s store masseorganisationer som f.eks. FDBG (Freie Deutsche Gewerkschaftsbund), VEB (Volkseigene Betriebe) og LPG (Landwirtschaftliche Produktionsgenossenschaften). Her vil jeg lige standse op og indskyde, at der ikke var noget “frit” over FDGB, som var det eneste fagforbund, man kunne være organiseret i, og at staten ejede alt i DDR, så “Volkseigene” betød ikke, at folket ejede virksomhederne.

Men det var altså disse organisationer, som de to fotografer skulle hjælpe med at vinde sympati i samfundet og verden omkring ved f.eks at tage flotte farvebilleder glade arbejdende mennesker i solskinsvejr. Også børnehaver og alderdomshjem var motiver for fotografernes positive kameralinser. Andre genrer, som de to fotografer var omkring, og som udstillingen også viser eksempler på, var reklamefotos og fotografier til kogebøger er.

På udstillingen vises fotografierne i stort format og i de medier, hvor de blev gengivet i samtiden. Set i bagklogskabens klare lys har billederne selvfølgelig en anden virkning på beskueren nu, end de havde, da DDR’s socialistiske samfund stadig kunne ses som en realistisk mulighed. Det vil jeg tro, at man konstaterer, når man går på udstillingen. Men jeg har nu lyst til at se udstillingen, netop fordi jeg synes det kunne være interessant at få belyst, hvordan fotografiet har været brugt i statsapparatets tjeneste. Og så er der faktisk nogle gode billeder imellem, f.eks.billedet af kvinden på traktoren, som er udstillingens blikfang. Det er ret flot komponeret.

På DHM’s (iøvrig helt nye) hjemmeside kan læse mere om udstillingen og se nogle af billederne,

Hvis I har lyst til at læse fakta DDR, så vil jeg foreslå, at I tager en tur omkring historiskerejser.dk og læser artiklerne om DDR’s historie. Man kan egentlig godt forstå, at der skulle nogle gode farvebilleder til at få idéerne solgt….

Læs om DDR’s historie

Skriv et svar