Lørdag med Carl Philipp Emanuel Bach

Jeg gentager her mit indlæg om CPE Bach-året, da der i morgen, lørdag den 5. april 2014 forgår et par arrangementer i Bach-årets regi.

Først lørdagens arrangementer:

Med mødested kl. 14 ved Nikolaikirche i Nikolaiviertel vil forfatteren Wolfgang Feyerabend fortælle om CPE Bach i Berlin. Wolfgang Feyerabend er medforfatter til bogen „Auf den Spuren Carl Philipp Emanuel Bach. Musikalisch-biographischer Reiseführer zu seinen Lebensstationen, som er udkommet i år. Med baggrund i sin research til bogen vil han guide rundt i byen og fortælle om CPE’s Bachs tid i Berlin, hvor han boede, hvor han virkede som musiker og komponist, og hvem hans musikalske omgangskreds var. Noget er jo kendt i forvejen, f.eks. at CPE Bach var cembalist i Friederich II’s Königliche Kapelle, og at han komponerede sine Preußische Sonaten i Berlin. Men Wolfgang Feyerabends guidede tur fortæller ting om CPE Bach i Berlin, som ikke har været kendt tidligere. Samtidig får man et billede af musiklivet i det 18. århundredes Berlin.

Hvis I vil med på turen om CPE Bach skal I gå ind på Wolfgang Feyerabends hjemmeside og tilmelde jer via email. Her kan I også se priser, varighed m.m.

Det andet arrangement lørdag den 5. april 2014 er koncert med musik af CPE Bach. Den begynder kl. 19 og foregår i Konzerthaus på Gendarmenmarkt. I kan læse mere om koncerten på hjemmesiden CPE Bach 1714.

Lidt om baggrunden for Bach-året: 

Den 8.  marts var 300 år siden CPE Bach kom til verden som et af de mange af Johann Sebastian Bachs børn. Det bliver fejret i alle de seks tyske byer, han har haft tilknytning til, og hvor han har virket som musiker. For ligesom sin far har han sat et gevaldigt fodspor i lagkagen, hvad god gedigen og langtidsholdbar klassisk musik angår.

De seks byer, hvor CPE Bach fejres er WEIMAR (her er han født 8. marts 1714), LEIPZIG (her boede han med familien fra 1723-1731 og begyndte sit studium i Rechtswissenschaft), FRANKFURT/ODER (her fortsatte han studiet og var klaverlærer), BERLIN og POTSDAM, (her var han fra 1740 Hofkapellmeister hos Frederik den store), HAMBURG, (her var han fra 1768 Kantor ved Johanneum og städtischer Musikdirektor for de fem store kirker, og her dør han i 1788).

Fejringen af Carl Philipp Emanuel Bach har sin egen hjemmeside. Og den er værd at studere. Der er et hav af arrangementer – koncerter, udstillinger, foredrag m.m. Alene med det store program i Berlin har Bach- og musikelskere meget at glæde sig til. I påsken opføres f.eks. CPE Bachs Matthäus Passion i St. Matthäuskirche på Kulturforum. Se mere her.

Se hjemmesiden CPE Bach 1714 og  programmet for Berlins fejring af Carl Philipp Emanuel Bach

Skriv gerne en kommentar