Uden den Linden?

Som Jens beskrev i et tidligere indlæg er byggeriet af U5 linien fra Alexanderplatz til Brandenburger Tor igang og det sætter selvfølgelig sit præg på bybilledet. Jens har bl.a. nævnt , at Engels og Marx er forsvundet i den anledning. Læs evt. Jens’ indlæg.

Nu skriver Tagesspiegel om fældning af nogle af lindetræerne, 54 stk. helt nøjagtigt, som er nødvendig for at bygge U-bahn stationen ved Friedrichstr. Artiklen beskriver samtidig en række andre “negative” forhold på Unter den Linden – negative i citationstegn, fordi jeg ikke kan være enig i at alt det der foregår skulle gøre Unter den Linden turistfjendtlig. At Staatsoper er pakket ind og bygges om f.eks., det generer altså ikke mig som turist. At Deutsche Guggenheim forlader byen gøre egentlig ingen forskel for mig, for der har aldrig været en udstilling der på de tidspunkter, jeg har været i Berlin. Jeg synes det er journalist-hysteri. De citerer endda en Marlene Dietrich sang for af få folks følelser  i kog:  „So lang noch Untern Linden die alten Bäume blühn, kann nichts uns überwinden, Berlin bleibt doch Berlin“. Jeg kan gå med til at det kan være et problem for de forretninger, der ligger på stedet, hvor der bliver vanskelig adgang. Men mon ikke de klarer sig – sådan har det jo altid været og vil blive ved med at være – hvis der skal ske forandringer, så må det være skidt før det bliver godt.

Rbb-Abendschau havde i forgårs også et indslag fældningen af Lindetræerne og her trækker de også de senere års forandringer og forhindringer på Unter den Linden op. Men tonen er knap så negativ. Det fortælles, at byggeriet af stationen bliver gjort til det, som de kalder “Schaustelle” – altså sådan at forbipasserende kan følge med i hvordan byggeriet skrider frem. Det er et eksempel på det, som de er så gode til i Berlin efter min mening: at få det bedste ud af situationen og omstændigheder.

Læs artiklen i Tagesspiegel 

Se indslaget på Rbb abendschau

Skriv gerne en kommentar