Portrætter med direkte kontakt

På Alte Nationalgalerie er netop åbnet en udstilling med portrætmalerier af Anton Graff (1736-1813). Udstillingens titel er Anton Graff Gesichter einer Epoche (en epokes ansigter). Den vises til indtil den 23. februar næste år.

DEN UDSTILLING KUNNE JEG GODT TÆNKE MIG AT SE!

Jeg blev opmærksom på udstillingen ved at læse i magasinet MuseumsJournal. Da jeg slog op på siden om udstillingen og så malerens portræt af Elisabeth Sophie Auguste Graff og hans to selvportrætter, blev jeg bare indfanget af personernes blik. Der blev skabt en direkte kontakt, selv om det var et fladt stykke papir, jeg sad med foran mig. Det var som at møde et rigtigt menneske, og havde jeg sagt godaften, var jeg ikke blevet forbavset hvis de havde svaret! Og med det milde og imødekommende blik Elisabeth Sophie har, kan man godt forstå, at hun blev malerens kone.

Hvis man googler Anton Graff, kan man se en masse af hans portrætmalerier. Meget interessant er det at se Graffs selvportrætter gennem livet, lige stærk i blikket – men også tydeligt tilføjet tidens tegn. Anton Graff er – hvilket er nyt for mig at vide – ophavsmanden til det meget kendte portræt af Frederik den store, og han malede faktisk mange af oplysningstidens store og lysende ånder. Heriblandt kan nævnes: Schilling, Lessing, Moses Mendelssohn, Herder og Henriette Herz. Og det nævnes i artiklerne, at alle betydelige kunstnere og velhavende mennesker er blevet malet af Graff.

Ikke desto mindre har jeg ikke hørt hans navn, før jeg læste artiklen i MuseumsJournal – men hans portrætter af de kendte personer kan jeg godt genkende. Især det af Frederik den store. I lørdags havde Tagesspiegel en artikel om udstillingen, og den kan jeg godt anbefale jer at læse – den er meget velskrevet og informativ. Læs artiklen her.

Læs mere om udstillingen, åbningstider m.m. på Alte Nationalgaleries hjemmeside og læs endnu mere på udstillingens egen hjemmeside http://www.antongraffinberlin.de/index.php?id=1492 bl.a. om rundvisninger i udstillingen hver anden søndag.

Skriv gerne en kommentar