Leni Riefenstahl, fotoudstilling

Lumas, et forlag og galleri for foto og kunst, udstiller for tiden  fotografier af den  omstridte fotograf Leni Riefenstahl (1902-2033). Lumas har afdelinger rundt om i Tyskland og flere i Berlin; det er galleriet i Fasanenstrasse i Berlin, der har udstillingen  – se link til slut i teksten.

Når Leni Riefenstahl er omstridt, er det ikke på grund af kvaliteten i hendes fotografier. Der er bred enighed om, at den er høj. Men Leni Riefenstahl var Hitlers og nazisternes “hoffotograf,” og det har unægteligt givet hende nogle plettter på renoméet. Riefenstahl har senere fraskrevet sig sin deltagelse i  den nazistiske propaganda, idet hun hævdede,  at det var det kunstneriske arbejder, der var vigtigt for hende. Det nævnes ikke på den ellers se-værdige hjemmeside, der er udgivet for Leni Riefenstahl, men det nævnes på DHM’s side om hende – link til slut i teksten.

Fotografierne på Lumas udstilling er dog fra en senere periode i Riefenstahls virke som fotograf. Det er dels fotografier fra hendes ophold blandt nuba-stammen i Sudan – hun levede blandt dette folk i 15 år som den først hvide kvinde nogensinde. Og det kom der selvfølgelig en række fotooptagelser ud af.

En anden del  af udstillingen viser Riefenstahls berømte unndervandsoptagelser. Det var først i en alder af 71 år, at hun fik øje for de undersøiske, farvestrålende scenerier – da hun var nede at dykke. For at få dykkercertifikatet måtte hun rette dåbsattesten 20 år tilbage, skriver hjemmesiden berlin.de i omtalen af udstillingen. I denne høje alder dykkede hun ved de smukkeste koralrev i verden – ved Kenyas kyster, i det Røde Hav, i det Caribiske Hav, ved Malediverne, i Indonesien osv. Optagelserne herfra er udgivet i to velanskrevne fotobind »Korallengärten« (1978) und »Wunder unter Wasser« (1990).

Læs mere om udstillingen og se billeder på berlin.de

Se Lumas’ egen omtale af udstillingen

Se hjemmesiden for Leni Riefenstahl

Se DHM’s side om Leni Riefenstahl

Skriv gerne en kommentar