Ida Illuster – nyt galerie i Berlin

Berlin har i dette efterår fået et nyt udstillingssted for fortællende grafisk kunst. Galleriet, som hedder Ida Illuster, ligger i Sophienstrasse og åbnede i september i år.

Når jeg har valgt betegnelsen “fortællende grafisk kunst” i stedet for illustrationskunst, skyldes det, at jeg har hørt udtrykket “illustrationskunst” brugt nedsættende om kunst, der ikke i sig selv har noget at fortælle men kun illustrerer en fortælling. Det kan jo altid diskuteres, om der er belæg for at udtale sig nedsættende om det, og der bliver selvfølgelig frembragt værker af både god og mindre god kvalitet også i denne genre. Hvis man er omkring min alder, vil navnet Spørge Jørgen uvilkårligt frembringe Storm P.’s helt orginale billeder af den uartige dreng med de tåbelige spørgsmål – koen med vinger, den talende støvle osv. Det samme med Arne Ungermanns tegninger vil til Halfdan Rasmussens Okker Gokker og Palle alene i verden. Blot for at nævne nogle eksempler på god illustrationskunst.

Når Ursula Kleuters åbner et galleri i Berlin, hvor hun viser originale illustrationstegninger, er det netop et udtryk for, at der findes illustrationskunst af høj kvalitet. Galleriets navn Ida Illuster kunne godt lyde som et pigenavn, men det er det ikke. På galleriets hjemmeside forklares, at det er latin og betyder “det enestående billede”.

Åbningsudstillingen var  med tegneren Felix Mertikats originale tegninger til Comic-bogen  „Jakob“, udgivet af Cross Cult/Ludwigsburg, 2010. Tegningerne er i blyant og aquarel – og da det er et galleri er de selvsagt til salg. På galeriets hjemmeside kan I under fanen “Künstler” vælge Felix Mertikat og se 34 af tegningerne. Jeg synes de er skønne. Udstillingen sluttede 25. november, men tegningerne kan altså stadig ses på hjemmesiden og kan måske stadig købes.

Den 2. december kl. 19 åbner en udstilling med tegneren Barbara Yelin . Der bliver inviteret til åbning på hjemmesiden, så man kan formodentlig bare dukke op. Ellers kan man jo vente til dagen efter og se udstillingen der. Udstillingen med titlen “Licht im Graphit” antyder, hvordan Barbara Yelin arbejder med blyanten, men se et eksempel på Ida Illusters hjemmeside. På udstillingen vises Yelins tegninger til den franske bog   „le visiteur“, udgivet af  l’An 2, Frankrig 2004.  Det særlige ved bogen er, at tegningerne alene fortæller historien, ingen ord. Udstillingen varer til 28. januar 2012.

Læs mere om galeriet, kunstnerne og udstillingerne på http://idailluster.net/galerie

Skriv gerne en kommentar