Den eventyrlige krystalglasur

Hvis overskriften har fået jer til at tænke på kager og konditori, er jeg ked af at have gjort jer lækkersultne uden at der er hold i det.

Keramik-kendere vil tænke på noget helt andet. Krystalglasur er nemlig en speciel glasurteknik inden for keramikkunst, og den kaldes ifølge en artikel i MuseumsJournal ofte for genrens kongedisciplin. Keramik-kendere vil måske endda få nogenlunde samme glædesfølelse ved at læse overskriften, som os der tænker kager og konditori.

Artiklen Zauberhaften Keramikwelt  i MuseumsJournal nr. 3 fra i år er skrevet i anledning af en særudstilling på Keramik-Museum Berlin, hvor krystalglasuren er udstillingens samlende tema. Udstillingen varer til maj måned næste år.

I artiklen fortæller lederen af Keramik-Museum Berlin, at krystalglasur-teknikken stammer helt tilbage fra Song dynastiet (960-1279). Jugendstilens keramikere anvendte i stor stil krystalglasuren og teknikken havde i denne periode sit første højdepunkt både i Frankrig og Tyskland. Fagligt blev der eksperimenteret med teknikken og der blev udgivet en række artikler om emnet i fagtidsskrifter. Så vidt jeg forstår ud af artiklen opstår krystallerne når keramikken køles ned efter brændingen. Og så må kunsten for keramikeren jo nok være med glasurens sammensætning at prøve at kontrollere krystalliseringens udseende. Det kan nok være vanskeligt, og det eventyrlige moment er nok, at der indimellem opstår helt tilfældige figurer.

Til udstillingen på Keramik-Museum er der lånt keramiske værker fra private samlinger i flere europæiske lande og i Kina til at supplere museets samling. I MuseumsJournal er der gengivet værker af Albert Heinicke (Vase fra ca. 1900) , Sigrid May (Becher fra 1995) og Werner Gnegel (Vase fra 2009). Dem kan jeg ikke gengive her, men jeg kan fortælle, at de er meget, meget flotte.

I kan læse mere om udstillingen på Keramik-Museums hjemmeside. Jeg kan lige så godt sige det med det samme, det er ikke hjemmesiden museet prioriterer. Men scroll ned på siden og find teksten om udstillingen. Museet er ikke åbent hver dag, men tirsdag – lørdag kl. 14-18 og efter aftale. Adressen er Schustehrusstraße 13, I kan finde det på bykortet – klik på ikonet for bykort øverst på siden her i højre hjørne og skriv adressen ind.

Skriv gerne en kommentar