Stolpersteine for Reich-Ranickis forældre

I Tagesspiegel online læste jeg, atvder her i begyndelsen af august blev nedlagt de såkaldte Stolpersteine for Marcel Reich Ranickis forældre, David og Helene Reich. Stenene blev lagt i Güntzelstrasse 53, hvor familien boede im30’erne. Det er MarcelmReich Ranickis søn Andrew, der har foreslået nedlæggelsen af stenene.

Måske kan nogle læsere huske, at jeg har skrevet om en evt opsætning af e mindeplade for Riech Ranicki på 1 års dagen for hans død her i september i år. Læs evt indlægget fra marts måned i år. Det var dengang endnu usikkert, hvor i Berlin mindetavlen ville blive sat op, da Reich Ranickinhar boet flere steder i Berlin. Men jeg kan nu se i artiklen inTagesspiegel, Tbdet også, bliver ved Güntzelstrasse 53. Detver også efter sønnen Andrews ønske.

I skal næsten læse artilen i Tagesspiegel. Den bringer små uddrag af Reich Ranickis selvbiografi Mein Leben, som også indeholder beretningen om den unge mand, der må se sine forældre blive sendt af sted fra Warzawa-gettoen til døden i gaskammeret, mens han selv sammen med sin unge kone lykkes med at gemme sig og flygte den dag, de skulle sendes afsted. Mein Leben er en meget velskrevet fortælling om et liv, der byder på både grusomme oplevelser for den unge mand under nazisternes regime i Warzawa og interessante fortællinger om det senere liv som litteraturanmelder. Jeg kan ikke anbefale den nok.

Mindetavlen for Reich Ranicki sættes op den 12. September, og der bliver tale af bl.a.Klaus Wowereit. Hvis I vil læse artiklen i Tagesspiegel er linket her. 

Skriv gerne en kommentar