Goodbye Wowereit!

Eller skulle det snarere være Goodbye to Berlin! For det er jo Wowereit selv, der siger farvel og tak.  Det er på alles læber, i alle aviser, i radio og TV. Det er det store tema i Berlin i dag, Wowereits tilbagetræden. Det kan berlin-nyt selvfølgelig ikke forbigå.

Det er som sagt helt og holden Wowereits egen beslutning, og der er ikke tale om mistillidsvotum eller at partiet har bedt ham trække sig. Berlins “regierender Bürgermeister” erklærede i går eftermiddags, at han efter 13 år i embedet ønsker at fratræde fra 11. december i år. Der har på det seneste været forskellige negative oplevelser for Wowereit som f.eks.  BER Flughafen og folkeafstemningen om Tempelhof. Selv siger han, at det ikke har betydning for hans beslutning, mens medierne hele tiden hentyder til det.

I radioen (Berliner Rundfunk) som jeg lytter til her til morgen, tales der om “dagen derpå” og “chockstemning”, og de er ude at tale med berlinerne og høre deres reaktion.

Al den virak kan måske virke lidt overdrevet, hvis vi forestiller os Klaus Wowereit som en borgmester i ordets danske betydning. Posten som regierender Bürgermeister er dog heller ikke at sammenligne med borgmersterposten i Aalborg eller Brovst – endsige overborgmesterposten i København. Berlin har 3,4 millioner indbyggere for det første, så det er en stor post, at være “regierender Bürgermeister” i Berlin (sammenlign med Danmarks indbyggertal på 5,5 mill). For det andet står den regerende borgmester også i spidsen for senatet, som er regeringsorganet i Bundeslandet Berlin. Han er altså at sammenligne med en ministerpræsident. Derfor er der lidt mere ståhej om det, end hvis Brovsts borgmester erklærede sin tilbagetræden. I kan evt. læse mere om hvad en Regierender Bürgermeister står for på Wikipedia.

Spillet om, hvem der skal følge efter Klaus Wowereit er selvfølgelig i fuld gang. I kan følge det hele i medierne, jeg kan foreslå:

RBB Mediatheks specialudsendelse

Tagesspiegel online

Berliner Morgenpost

Skriv et svar