Mindeskulptur for genforeningen

I anledning af genforeningsdagen i dag den 3. oktober bliver den planlagte skulptur til minde om den fredelige revolution i DDR og den efterfølgende genforening af DDR og Vesttyskland igen omtalt i medierne.

Skulpturen benævnes på tysk “Freiheits- und Einheitsdenkmal”. Idéen til skulpturen kom i 1990 fra en række fremtrædende personer i det tyske samfund, og der blev lagt vægt på, at det ikke skal være et mindesmærke, der har staten som afsender, men derimod folket. Den skal hædre de mennesker, som trodsede frygten mod DDR-statsmagten og gik med på gaden i den fredelige revolution. Når man ser modellen til den monumentale skulptur, vil man også se, at sentensen Wir sind das Volk står skrevet med store bogstaver inden i den. Det som de demonstrerende råbte på gaderne i de sidste dage i DDR. Se modellen her.

Men inden det overhovedet kom så langt, at der lå et endeligt forslag til skulpturen, er der afholdt flere konkurrencer og gået meget debat hen over avissiderne, og det gør der for så vidt stadig. For som man også vil se på modellen, så er der mange momenter at tage stilling til – ikke mindst sikkerheden. Det endelig forslag blev fundet i 2011 og er et fællesprojekt ved Johannes Milla (Stuttgart) og Sasha Waltz (Berlin). Det er en kæmpe skål med titlen „Bürger in Bewegung“. Skålen skal være bevægelig ligesom en vippe for at symbolisere, at der skal være ligevægt og balance i et samfund for at det kan bestå. En smuk tanke, men desværre bliver der “ubalance” allerede inden skulpturen bliver stillet op, for de to ophavsmænd er blevet uenige. Et andet spørgsmål er sikkerheden. Og det kan man godt forstå, når man ser billedet af “skålen”. Læs mere om konkurrencerne og debatten.

Skulpturen skal opstilles på soklen til den tidligere rytterstatue af Kaiser Wilhelm I. Rytterstatuen overlevede to verdenskrige, men i 1950 rev DDR-styret den ned for at få plads til sine militærparader. Soklen på 80 x 40 m blev imidlertid stående. Det var tanken, at Freiheits- und Einheitsdenkmal skulle være opstillet til 25-års jubliæet for genforeningen, som er næste år. Men det tror man ikke på mere, og Tagesspiegel skriver i en artikel den 1. oktober, at det ikke bliver før 2016.

Se mere på http://www.freiheits-und-einheitsdenkmal.de/

Læs også om Freiheits- und Einheitsdenkmal på Rbb online

Læs også artikel i Tagesspiegel online fra 1. oktober.

Skriv et svar