Bauhaus-Archiv – Skrifttypernes historie

En udsendelse om Bauhaus på DR k i går aftes fik mig til at tænke på, at Bauhaus-Archiv i Berlin også bør have lidt omtale her på bloggen. Hvis man som jeg  (og jeg tror, faktisk mange andre) er fascineret af Weimarertidens mange og mangfoldige kunstneriske udtryk, så er Bauhaus-Archiv endda et must, når man tager til Berlin.

Aktuelt viser museet udstillingen ON-TYPE: Texte zur Typografie – en udstilling om skrifttyper. Som de skriver i deres præsentationstekst til udstillingen, så er er skrifttyper jo noget vi alle ser hele tiden, men vi tænker ikke altid nærmere over, hvad det er, den enkelte skrifttype udtrykker i sig selv. Egentlig var det kun nødvendigt med éen skrifttype, så når der findes flere, så må det jo skyldes, at den, der opfinder en ny skrifttype, ønsker at udtrykke noget specielt med den.

Udstillingen på Bauhaus-Archiv fortæller om skrifttypernes historie i det 20. århundrede, dog begrænset til det som på tysk altid betegnes som der deutschsprachige Raum – Tyskland var jo i hele det  20. århundrede geografisk set ikke det Tyskland, som vi kender i dag. På udstillingen vises ikke blot eksempler på skrifttyper, men også teorierne bag de forskellige typer, som f.eks læsbarhed. I udsendelsen, som jeg refererer til ovenfor, nævnes at på Bauhaus skolen skrev de alt med små begyndelsesbogstaver, hvilket var noget revoulutionerende ( Brecht gjorde det samme). Også dette fænomen beskrives på udstillingen. Og læg mærke til, at på Bauhaus-Archivs hjemmeside gør de det også. Udstillingen om skrifttyperne vises til 5. august i år.

I dag, den 2. juni, er der mulighed for at spise Bauhaus-brunch med omvisning. Det begynder kl. 11. På omvisningen vil man sikkert også komme igennem samlingen, som viser alle Bauhausskolens virkefelter: Arkitektur, møbler, keramik, metal, fotografi og  scenekunst. Desuden rummer samlingen værker af Bauhausskolens berømte lærere  Walter Gropius, Johannes Itten, Paul Klee, Lyonel Feininger, Wassily Kandinsky, Josef Albers, Oskar Schlemmer, László Moholy-Nagy og Ludwig Mies van der Rohe.

Jeg har besøgt Bauhaus-Archiv for mange år siden, og jeg tror det skal på listen til næste Berlin-besøg. Bygningen er tegnet af Walter Gropius og er en attraktion i sig selv.

Læs meget mere på http://www.bauhaus.de/.

Se udsendelsen om Bauhaus på DR2 http://www.dr.dk/tv/se/bauhaus/bauhaus-ideal-og-myte

Skriv et svar