Museerne i Dahlem

Dahlem1_reduHer i weekenden havde jeg besøg i Berlin. Gitte, som besøgte mig, ville gerne se museet for asisatisk kunst i Dahlmen. Så der tog vi en tur ud i lørdags. Museet for asiatisk kunst er en del af Museen Dahlem, hvor Berlins statslige museer har deres samlinger af kunst og kultur udenfor Europa. Det er Museum für Asiatische Kunst og Ethnologische Sammlungen. Desuden rummer huset også Museum Europäischer Kulturen.

Det blev en meget stor oplevelse for mig. Sikkert også fordi jeg slet ikke havde forventet, at det var så stort. Alene afdelingen med asiatisk kunst rummer tusinder af objekter – kunst og kunsthåndværk fra flere tusinde år i det indo-asiatiske kulturområde. Der er de kendte store vaser fra Ming-dynastiets tid, der er flotte lak-arbejder, grafik, maleri, kimonoer osv. Og der er moderne værker som fx Ai Weiweis Tehus. Meget overvældende.

 

I den etnologiske samling koncentrerede jeg mig om at det afsnittet om Amerika. Og det gjorde et stort indtryk på mig. Selv om jeg selvfølgelig godt ved, at indianerne har fundets i virkelighed, så er det noget andet at stå overfor en stor flot fjer-hovedprydning, telte og totempæle. Der var slet ikke tid til at gå i detaljer med at læse om alle genstandene, det må blive en anden dag.

Dahlem2_reduJeg ville også lige runde museet for europæiske kulturer. Stedet er så stort, at jeg måtte spørge om vej til dette flere gange. Heldigvis var personalet utrolig venligt til at følge med og vise vej. Men de er sikkert også vant til at publikum må spørge, for man kan hurtigt tabe orienteringen. Museet for Europæisk kultur rummer genstande fra hverdagen og fra Europas kulturhistorie.

Her kan man f.eks. se en venetiansk gondol på nært hold, meget interessant. En dejlig udstillingsgenstand at møde her var også en rekonstruktion af John Lennon og Yoko Ono’s hotelseng fra deres bed-in, Make Love not War happeningen  i Amsterdam 1969. Publikum bliver opfordret til at lægge sig i sengen og blive fotograferet. Som I ser, nøjedes jeg med sengen. Læs mere på Museen Dahlems hjemmeside.

Make Love not War. Foto: Kirsten Andersen
Make Love not War. Foto: Kirsten Andersen

 

Skriv gerne en kommentar