17. juni er en del af et gadenavn…

Strasse des 17. Juni hedder gaden. Grunden til gadens navn er en begivenhed i Tysklands historie, som kunne have sat en stopper for DDR, før det kørte helt af sporet som en diktatur stat.

Det var bygge-arbejderne på Stalin Allée (nu Karl-Marx-Allée) som satte en demonstration i flere byer i DDR i gang. Det var en omfattende protest mod DDR’s regering, mod knapheden på varer og mod arbejdsforholdene og den dårlige løn. I går kom jeg til at se en nyere TV-film på ARD, som netop handlede om arbejderopstanden den 17. juni 1953, og hvor vi så, hvad betydning det fik for en ung mand og hans familie, at han var med i opstanden.

På Konrad Adenauers hjemmeside fortælles også om den 17. juni 1953. En dokumentarfilm beskriver opstanden dels med originale filmklip og ved at personer, som var med i opstanden og en forsker fortæller om begivenheden. I filmen er vi også med inde i en gymnasieklasse, hvor ikke ret mange af eleverne ved mere, end at der er en gade der hedder Strasse des 17. Juni. Det er heller ikke noget, der skal undervises i, siger læreren.

Et af øjenvidnerne, som ikke nøjedes med at se på, men som deltog i opstanden, fik tre år i fængsel. Man kan se at det ikke er gået upåagtet hen over ham, når han fortæller om det.

Det bliver sagt i filmen, at hvis ikke den røde hær, altså russerne, havde nedkæmpet demonstrationen, så havde det været ude med DDR dengang. Sådan gik det som bekendt ikke.

Dokumentarfilmen har som formål at oplyse og hjælpe med til at arbejderopstanden ikke skal blive glemt. Det er der flere personer i filmen, som ytrer bekymring om at den er ved at blive. Der er dog mindesmærker for dagen at se i Berlin. Bl.a. et kæmpe fotografi, som ligger i en stor glasramme på jorden foran arkaden på den store bygning på hjørnet af Wilhelmstrasse og Leipzigerstrasse. Bygningen var i 1953 Haus der Ministerien, og har som udsmykning i Arkaden en frise med en lovprisning af DDR-samfundet. Bygningen har også en anden fortid, men det er en helt anden historie.

Dokumentarfilmen om 17. juni opstanden er meget seværdig, synes jeg. Hvis I har lyst, kan I gå ind på Konrad Adenauer Stiftungs hjemmeside og se den.

På FiedhofnSeestrasse i Wedding markeres dagen officielt med deltagelse af Bundespräsident Gauck, og Klaus Wowereit. Dagen markeres også på Deutsches Historisches Museum med gratis adgang til udstillinger, filmprogram og omvisninger. Se mere på berlin.de og museets hjemmeside http://www.dhm.de/news/#erinnerungstage.

Læs også Tagesspiegels artikel om 17. juni 1953.

Skriv gerne en kommentar