Luftfahtministerium / Detlev Rohweder Haus / Finanz Ministerium. Foto: Berlin-nyt

70 år for 17. juni opstanden

Der er en gade i Berlin, der hedder Strasse des 17. Juni. Grunden til gadens navn er en begivenhed i Tysklands historie, som kunne have sat en stopper for DDR, før det kørte helt af sporet som en diktatur stat.

Det var bygge-arbejderne på Stalin Allée (nu Karl-Marx-Allée) som satte en demonstration i flere byer i DDR i gang. Det var en omfattende protest mod DDR’s regering, mod knapheden på varer og mod arbejdsforholdene og den dårlige løn. I år er det 70 år siden, at arbejderopstanden fandt sted, selvfølgelig også med en stor demonstration i Berlin.

Det sovjetiske styre nedkæmpede opstanden med militær og kampvogne. I disse dage mindes 17. juni opstanden med udendørs udstillinger i Berlin på de steder, der er relateret til demonstrationerne og kampene. Det er Unter den Linden, Karl-Marx-Allée, Bundesfinanzministerium, Potsdamer Platz og Friedhof Seestrasse.

Udstillingerne, der vises indtil den 18. juni, er arrangeret af Kulturprojekte Berlin GmbH i samarbejde med  Bundesstiftung Aufarbeitung og Berliner Beauftragten zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, 2023.  I kan læse mere om udstillingen på Kulturprojekte Berlins hjemmeside her, hvor I også kan se nogle af billederne til udstillingen.

Vil I læse mere om 17. juni opstanden, så har Anders Bager Eriksen en artikel liggende på historiskerejser.dk – læs med her.

Næste gang I kommer til Berlin, kan I jo besøge mindesmærket, som ligger foran Detlev-Rohwedder-Haus (Bundesfinanzministerium). Bygningen hed i 1953 hed Haus der Ministerien og her havde DDRs regering havde hjemme.

Denkmal des 17. juni 1953. Foto: Kirsten Andersen

Skriv et svar