Ny udstilling om kunst fra Østberlin

Stadtmuseum Berlin og Stiftung Kunstforum Berliner Volksbank viser fra deres samlinger udstillingen Aufbrüche. Abbrüche. Umbrüche. Kunst in Ost-Berlin 1985-1995. Altså kunst fra Østberlin i årene umiddelbart før murens fald og tiden umiddelbart efter.

Allerede udstillingens titel fangede min interesse. Jeg har på mit tyskstudium beskæftiget mig med kunstnernes forhold til DDR-styret. Der var som bekendt begrænsning for, hvor meget kunstnerne kunne udfolde sig offentligt. Men uofficielt har de selvfølgelig haft lige så meget ønske om og trang til med deres kunst at forholde sig til det samfund, de var en del af. Der har været en tendens til at rynke på næsen af kunsten fra de socialistiske lande, nok fordi det vi i vesten fik at se, var den kunst, som var bestilt af magthaverne, og som kunstnerne skulle producere, hvis de ville tjene penge. Men nu kommer en af de udstillinger, som jeg har ventet på – en udstilling der viser den kunst, som nok mest blev skabt i det skjulte og på trods – med alt hvad det kostede den enkelte kunstner.

Udstillingerne bliver vist henholdsvis i Stiftung Kunstforum Berliner Volksbanks lokaler og i Nikolaikirche og Museum Ephraim-Palais. Alle steder indtil 11. december 2022.

Mere end 50 kunstnere er repræsenteret på udstillingerne, hvor der vises kunstgenrer som maleri, skulptur, grafik und fotografi. På videoerne her nedenfor kan I møde 5 af de udstillende kunstnere, som hver især fortæller om deres kunstneriske karriere i tiden før og efter 1989.

Se endelig alle 5 videoer. Fortællingerne giver alle et rigtig godt indtryk af, hvordan det var at være udøvende kunstner under det pres, som den østtyske stat udøvede. Og hvordan det var, da presset pludselig forsvandt.

Desværre tror jeg ikke, at jeg får udstillingerne at se. Det ville jeg ellers meget gerne. Men de 5 kunstnerportrætter giver mig et godt indtryk af, hvor interessante udstillingerne må være.

Jeg håber at der er mange af jer læsere, der får mulighed for at se udstillingerne. Og fortæl meget gerne om det her på Berlin-nyt, hvis I har lyst til det. Enten i kommentarer eller ved at sende en mail.

Skriv gerne en kommentar