TV-udsendelser om 2. verdenskrig og krigens afslutning i Berlin er meget populære. Det kan jeg godt forstå, for det er begivenheder, som ligger tæt på vores tid, og som vi ikke kan begribe lige meget, hvor stor en indsats vi gør for det.
I Karlshorst – en bydel i Berlin – er der et museum som hedder Deutsch-Russisches Museum, og her er der en udstilling om kapitulationen. Udstillingen vises i den såkaldte Kapitulationssaal – den sal, hvor den tyske værnemagt underskrev kapitulationspapirerne overfor de allierede styrker den 8. maj 1945. Salen er bevaret i sin originale stand. Der vises originale effekter og historiske film fra underskrivelsesakten.
Da Tyskland og dermed Berlin blev opdelt i de allieredes Zoner, blev Karlshorst en del af den sovjetiske zone og militæret havde hovedkvarter i bygningen, der nu er museum. Fra 1967 hed det kapitulationsmuseet og i den kolde krigs tid fik den ikke for lidt, det tyske navn var: Museum der bedingungslosen Kapitulation des faschistischen Deutschland im Großen Vaterländischen Krieg 1941-1945. Da de sovjetiske styrker trak sig ud af Tyskland igen i begyndelsen af 1990’erne blev Tyskland og Rusland enige om at oprette et museum for den historiske begivenhed, hvor 2. verdenskrig og det nationalsocialistiske herredømme fik en ende. I 1995 åbnede så museet med det neutrale og næsten venskabsprægede navn Deutsch-Russisches Museum.
Udstillingen om kapitulationen og hele museet synes jeg lyder til at være meget interessant, og det må på mit program engang jeg er i Berlin. Lørdag og søndag er der offtentlige omvisninger kl. 11, 13 og 15.
Læs mere på http://www.museum-karlshorst.de/, hvor man også kan se, hvordan man kommer dertil med den offtentlige trafik.