Mindesmærkernes Dag

Hvert år kan man den 2. søndag i september besøge tyske mindesmærker, som ellers ikke er åbne for offentligheden. Det kan være bygninger eller institutioner, kirker og kirkegårde eller mindesmærker i skulpturel form.

I  Berlin kan man besøge mindesmærkerne både lørdag og søndag, så måske var nogen af jer ude at se mindesmærker allerede i går. Men der er altså endnu en dag i dag til at gå på opdagelse. Der bliver arrangeret rundvisninger og fortalt om mindesmærkerne eller måske bliver det vist, hvordan de håndværksmæssigt bliver vedligeholdt.

Der er alene i Berlin så mange mindesmærker, så jeg ikke kan begynde at opremse dem her. Men heldigvis har Denkmaltag sin egen hjemmeside, hvor I kan gå ind og se et kort over Berlin, og hvor I ved at holde musen henover stedet, kan finde de mindesmærker I kunne tænke jer at besøge.

Hvis det var mig, ville jeg prøve at komme med på en rundvisning i den tidligere hattefabrik (fra sidst i 1800-tallet til i beg. af 1930’erne), Ehemalige Hutfabrik Gattel Prinzenallee 58, Berlin Mitte. Se http://maps.tag-des-offenen-denkmals.de/#/denkmal/1188837597604. I dag er der åbent med udstilling kl. 11.30-18 og der er rundvisning kl. 12, 14 og 16.30.

Herefter ville jeg tage til Karl-Liebknecht-Haus i Kleine Alexanderstraße 28, hvor der heller ikke ellers er adgang for offentligheden. Bygningen har siden 1926 – med en kort afbrydelse und nazi-tiden – været det centrale sted for de venstreorienterede partier i Berlin. Der er i dag rundvisninger i dag kl. 10, 12 og 14 og 16. Se http://maps.tag-des-offenen-denkmals.de/#/denkmal/1188837597576.

Skulle der være tid og lyst til mere ville jeg se DDR-Grenzwachturm am Potsdamer Platz, Erna-Berger-Straße 7, Berlin Mitte. Det er det sidste bevarede grænsetårn fra den delte bys tid. Det er for nylig åbnet for offentligheden efter at det er blevet restaureret indvendigt. Der er åbent i dag kl. 13-19 og rundvisning efter behov. Se http://maps.tag-des-offenen-denkmals.de/#/denkmal/1188837597929

Se også hjemmesiden for Denkmaltag og vælg selv blandt alle mulighederne http://maps.tag-des-offenen-denkmals.de/# – vælg Berlin som by, hvis I ikke havner der automatisk.

 

Skriv gerne en kommentar