Heinrich von Kleists grav

I dag er det 200 år siden, at Heinrich von Kleist (1777-1811) begik selvmord sammen med sin veninde Henriette Vogel. Kleist skød både veninden og sig selv. Det fælles selvmord fandt sted ved Kleiner Wannsee i Berlin. Dengang var det ikke tilladt at blive begravet på en kirkegård, hvis man havde begået selvmord. Derfor blev de begravet på stedet, hvor de døde. I anledning af 200 års dagen bliver von Kleists nyrestaurerede gravsted præsenteret i dag kl. 11.

Også hele området omkring graven er blevet lagt om, så den bliver nemmere at finde end den har været de senere år. Det er takket være en gave på en halv million fra mæcenen Ruth Cornelsen, at en i lang tid tiltrængt restaurering af graven blev realiseret. Det fortæller RBB på sin hjemmeside. De fortæller også, at nazisterne har haft deres fingre i Kleists gravsten og ændret påskriften, fordi den var af en jødisk forfatter. Nu bliver stenen vendt, så den oprindeligt tekst kommer på forsiden, hvor der også bliver plads til Henriette Vogels navn.

Selv om han kun blev 34 år regnes Heinrich von Kleist for Tysklands mest betydningsfulde romantiske digter. Personerne i hans litteratur hartypisk problemer med at forstå deres egen livssituation, som han derimod magter at lægge klart frem for læseren. Forfatteren selv havde et kaotisk liv med militær- og krigstjeneste fra sit 15. år og syv år frem. Herefter kortvarige studier, som han afbryder og begynder en omflakkende tilværelse i Europa, hvor han stort set ikke er i samme land i mere en 1 år ad gangen. Han havner i Berlin i 1810, hvor han på engang omgås den romatiske digterkreds og de reformvenlige politikere. Han udgiver Berlins første dagblad Berliner Abendblätter og forsøger hermed at skaffe sig en levevej. Det mislykkes imidlertid, bl.a. på grund af censur. Så prøver han at komme ind til militæret igen, hvilket heller ikke lykkes. Nu overvejer han selvmord, og det ender med, at hans kræftsyge veninde Henriette Vogel går med ham i den selvvalgte død i den 21. november 1811.

Præsentationen af gravstedet i dag sker med tilstedeværelse af diverse repræsentanter fra politik- og kulturlivet. Der bliver lagt en krans og der bliver læst en tekst af  Kleist. I øvrigt arrangeres der i hele verden oplæsninger af Kleists tekster i dag.

Læs mere på Kleist-Portalen på internettet

Læs om Kleist på RBB, hvor man også i nogle dage endnu kan se doku-drama filmen Die Akte Kleist.

Skriv et svar