Efter at have haft Berlin som favoritby i mange år (Berlin, Berlin, Berlin, du’ den dejligste ferieby…), valgte jeg at tage en lille tredages ferie i Hamborg sammen med en god ven i forbindelse med min 60 års fødselsdag.
Hvis man skal sammenligne byerne Berlin og Hamborg med hinanden – og det kan jeg ikke lade være med – så vil jeg bruge den lidt fortærskede metafor, at Hamborg den flinke pige i klassen. Her er alt er nydeligt, der er ikke noget at sætte en finger på …men heller ikke så meget spræl og ballade 🙂 Berlin derimod, er klassens frække dreng, der hele tiden har gang i noget. Sommetider går det godt, andre gange går det skidt, men der er helt sikkert en masse spilopper igang. Hvad man foretrækker er nok et spørgsmål om ens eget gemyt, jeg kan faktisk godt lide begge dele. Hamborg til kulturel wellness og Berlin til nye impulser og bevægelse i sindet.
Men nu skal jeg også være rimelig ved Hamborg. For der også gang i noget her, endda noget rigtig stort, som har været i gang længe, og som snart er færdigt: Den nye Elb-Philharmonie. En koncertsal bygget oven på en gammel lagerbygning nede ved havnen. Et kæmpeprojekt, som helt klart bliver et vartegn for byen i lighed med Utzons operahus i Sidney.
Vi havde besluttet, at vi ville se nærmere på denne bygning, og vi brugte også en hel formiddag i området omkring byggeriet. Der er for øjeblikket ikke mulighed for at få rundvisning i byggeriet, men der ligger en pavillon med info om Elb-Philharmonie for enden af den overfor liggende Havnepromenade.
I pavillonen er der en model af koncertsalen, hvor man kan fornemme arkitekturen og læse om den særlige konstruktion omkring akustikken. Koncertsalen har åbningskoncert den 11. januar 2017. Og så bliver der garanteret flere koncert-ture til Hamborg. Læs mere om Elb-Philharmonien her.
Hamborg har dog allerede nu en koncertsal, nemlig Laizhalle, som er bygget i 1906 og ligger på Johannes Brahms Platz. Her var vi til koncert en aften. Det var en koncert i Mendelssohn festivalen, og det var med både gammel og ny musik. Grundstammen i kammerkoncerterne var Auryn kvartetten, som er en internationalt anerkendt og meget sammenspillet og velspillende kvartet. Det var helt klart et af højdepunkterne på turen at høre dem spille. Se mere om Laizhalle her, og hold øje med programmet, hvis I er glade for klassisk musik.
Der kommer nok lige et par pip mere om Hamborg, inden vi kommer tilbage i daglig gænge med Berlin – det håber jeg i tilgiver.
Her kan I høre Auryn kvartetten spille finalen på Haydns strygekvartet opus 74 nr. 3. Og jeg tror, I godt kan fornemme, hvor godt sammenspillet kvartetten er.
Hej Tina,
Tak for din kommentar. Hvor er I heldige at bo tæt ved de to byer!
Det med den tidligere russiske café: hvor længe er det siden og kan du huske navnet på den?
Hilsen Kirsten
Tak for dine gode og inspirerende indlæg.Jeg er nærmest klar til at tage afsted med det samme.Vi er bare så heldige at bo så tæt på begge byer at miniferierne hurtigt kan etableres.
Vi var på et tidspunkt til brunch på en tidligere russisk cafe i det tidligere Øst men har glemt adressen-kan du hjælpe?
Ser frem til mere Berlin.God arbejdslyst