Berliner Ensemble – et must på Berlinturen

Man har ikke været rigtigt i Berlin, før man har været i Berliner Ensemble og se en Brecht-forestilling ….synes jeg

Berliner Ensemble og Bertolt Brecht er kendt i hele verden. For teaterfolk står teatret som noget helt særligt, det har jeg tit lagt mærke til, når der er portrætinterviews med skuespillere – sidst oplevede jeg det for et par dage siden, da Michael Meyerheim havde Ole Thestrup som gæst i sit talkshow. Og her lige før den 10. februar, hvor det er 116 år siden Bertolt Brecht blev født, føler jeg, det er helt på sin plads at fremhæve hans eftermæle.

Teatrets historie kan I læse om i mit tidligere indlæg, og Bertolt Brecht kan I læse om mange steder på nettet. På hjemmeside for Akademie der Künste kan I læse om  Brecht-Weigel Gedenkstätte, som for Brecht-elskere også er et must på Berlinturen. 

I aften, lørdag og søndag spiller Berliner Ensemble Die Dreigroschenoper, som vel nok er Brechts mest populære teaterstykke. På dansk kaldes den Laser og Pjalter. Det er fra det stykke den kendte melodi Mackie Messer stammer. Musikken til stykket er skrevet af Kurt Weill, som i en periode i 1920’ernes Berlin var Brechts faste samarbejdspartner.

Når I går ind på programmet for Berliner Ensemble, kan I se, at der ud for forestillingen i aften og i morgen aften står Restkarten Abendkasse. Det betyder, at I kan gå hen til BE, når billetsalget åbner og blive skrevet op til uafhentede billetter. Når tiden for at afhente bestilte billetter er udløbet, bliver de uafhentede billetter solgt til de noterede i den rækkefølge, de blev noteret i. Jeg har prøvet at være med til det engang, – det kræver lidt tålmodighed – men den belønnes som bekendt, og i dette tilfælde i fuldt mål. Søndag er der stadig billetter at få (forestilling kl. 16).

Søndag aften spilles Und der Haifisch, der hat Zähne. Forestillingen fortæller om, hvordan Dreigroschenoper blev til, og her er selvfølgelig også musik med i stykket. Denne forestilling kunne være fin at supplere med, hvis I har været heldige at få billetter til Dreigroschenoper en af de andre dage.

Berliner Ensemble har altid Brechts stykker på repertoiret, men der er også et varieret program med bogpræsentationer, musik-forestillinger, diskussionsaftener m.m. Hold øje med Berliner Ensemble, når Berlin turen tilrettelægges.

Når I færdes i kvarteret Friedrichstrasse-Schiffbauerdamm om aftenen vil I se BE’s rødt lysende logo dreje rundt på toppen af bygnignen. Det er et flot vartegn, og det lykkedes mig at fange det i kameraet en aften, da jeg gik fra teatret.

DSC03063

Skriv et svar