I går var jeg inde og kigge, hvad der rører sig på Rbb Abendschau lige nu. Så var der et indslag, hvor prins Daniel af Sverige åbnede en udstilling med ny svensk børnelitteratur i Nordische Botschaftens Felleshus.
Det var lige noget, der vakte genklang hos mig, for jeg er for tiden igang med at læse Jens Andersens biografi om Astrid Lindgren. Og her bliver jeg jo klar over, hvor stor betydning Astrid Lindgren har haft for ikke blot børnelitteratur, men også børneopdragelse i Sverige og jo nok i den vestlige verden. Og jeg synes godt, jeg kan tillade mig at lade bogens cover være titelbillede til dette indlæg. Astrid Lindgren er trods alt moder til det hele.
Det er selvfølgelig Pippi Langstrømpe, der med sin entré på scenen begejstrede alle børn. Så meget, at Astrid Lindgren var både overrasket og betuttet over det. Pippi begejstrede også psykologer og pædagoger, som gik ind for en fri opdragelse, der tog hensyn til børns behov og rettigheder. Lindgren forstod barnets ønske om at gøre sig fri af de voksne overmagt og selv kunne bestemme. Pippi personificerer det frie og uafhængige barn, hun gør, hvad der passer hende, men hun er aldrig ond. Hun tager altid de svages parti. Hun er altså et sympatisk barn med mere magt og styrke end en voksen. Ikke så sært at Pippi blev berømt i hele verden.
Jeg vil stærkt anbefale bogen om Astrid Lindgren Denne dag – et liv. Og jeg er endda kun halvt igennem den. Men hvor kommer man til at elske Astrid Lindgren af at læse den. Og hvor kommer man til at forstå, hvorfor man som barn var vild med både Pippi, Børnene i Bulderby og Karlsson på taget. Frække, vilde og dejlige var de. Jeg var selv med i en skolekomedie, hvor vi spillede Pippi – det har jeg aldrig glemt. Jeg synes endda at jeg den dag i dag godt kan identificere mig med Pippi Langstrømpe – jeg kan f.eks. også sove med fødderne på hovedpuden, hvis jeg vil det 🙂
Siden Pippi og alle Astrid Lindgrens andre børnebøger er der kommet mange børnebøger fra Sverige med samme vinkel på børns rettigheder og behov. Det er dem, som er i fokus på udstillingen i Felleshus med titlen Frech, Wild & Wunderbar – Schweidische Kinderbuchwelten, som jeg nu må vende tilbage til. Her drejer det sig om den unge svenske litteratur for børn. Udstillingen på Nordische Botschaften med forfatterne, som i indslaget bliver kaldt “Astrid Lindgrens børnebørn”, vises til 30. juni i år. Men der er faktisk arrangementer hele året 2016 under rammeprogrammet Frech, Wild & Wunderbar – Schweidische Kinderbuchwelten forskellige steder i Berlin og andre tyske byer, der specialiserer sig i formidling for børn.
I kan læse meget mere på hjemmesiden for hele programmet her.
Læs om udstillingen og de yngre svenske børnebogsforfatteret på Nordische Botschaften her.
Se Rbb’s omtale af udstillingen her.