Sidste efterår kom nyheden om, at Zille Museum skulle lukke i en periode for at gennemgå en opfriskning, og at det ville genåbne den 10. januar i år – på Zilles fødselsdag.
Det er nu altså sket, og museets hjemmeside har samtidig fået et løft. Tag et kig på hjemmesiden her, hvor man får en ganske grundig orientering om museet og Heinrich Zille.
Zille har en helt særlig betydning for Berlin. Han skildrede som kunstner de fattiges miljø og pyntede ikke på virkeligheden. Det betød, at hans værker til tider blev underkastet censur og måtte destrueres – nogle gange måtte Zille tilmed betale bøder.
Egentlig var Zille uddannet litograf og arbejdede som sådan, indtil han blev fri kunstner. Han udstillede som medlem af Berliner Secession og tegnede til de førende aviser. Han var ven med Max Liebermann og blev også medlem af kunstakademiet. I eftertiden er han dog mest kendt for sit sociale engagement og for at skildre det folkelige miljø og livet på gaden i Berlin omkring århundredskiftet og i Weimarrepublikken i form af karikaturer og socialkritiske tegninger og tekster. Han støttede iøvrigt også socialt dårlige stillede med økonomiske midler, hvor der var brug for det.
Jeg har tidligere skrevet et par indlæg om Zille og Zille Museum – dem kan i nok finde ved at søge på Zille i søgefeltet øverst til højre på siden her, eller måske kommer de frem som relaterede indlæg nederst.
Jeg har ikke besøgt museet efter genåbning, men jeg har besøgt det tidligere, og der er masser af interessante tegninger og fotografier at se. Det lyder som om butikken også er blevet frisket noget op, og jeg tror godt at jeg kunne blive fristet der. Butikken er sammen med entré betalingen museets indtægtskilde – det får ingen offentlig støtte overhovedet. Og det forstår man jo faktisk ikke – er det virkelig sådan, at det officielle Berlin ikke synes, at Zilles sociale skildringer er værd at bevare og beholde i folks bevidsthed?
Se mere om det nyligt genåbnede museum her.
Læs også en artikel fra Tagesspiegel i forbindelse med genåbningen her.
Se film om Heinrich Zille fra Youtube