Wanderlust i Alte Nationalgalerie

Indtil 16. september 2018 viser Alte Nationalgalerie udstillingen Wanderlust – von Caspar David Friedrich bis Auguste Renoir.

Når man tænker på maleri og vandringsmanden, så ser de fleste nok Caspar David Friedrichs berømte maleri „Wanderer über dem Nebelmeer“ fra ca. 1817 for sig.  Vandringsmanden, der står og kigger ud over bjergtoppene – eller hvad det nu er, der gemmer sig derude. Maleriet hører til i Hamburger Kunsthalle, men er udlånt til udstillingen i Berlin og er også blevet udstillingens logo, så at sige.

Gennem det 19. århundrede var naturen et stort tema i malerkunsten i Europa – og dermed også skildringen af vandreture i naturen. Vi kender det også fra musikken, hvor symfonierne ofte beskriver naturoplevelser, ligesom liedgenren også behandler temaet. Det er Romantikken, der slår sig løs.

Til udstillingen i Alte Nationalgalerie er der lånt værker fra mange andre museer. Statens Museum for Kunst har bl.a. sendt J. F. Willumsens Bjergbestigerske fra 1912 en tur til Berlin – det er et flot billede. Willumsen var rigtig god – og er efter min opfattelse en af de danske malere, der har sat størst fodtryk i lagkagen gennem tiden. Godt at man har øje for ham på sådan et stort sted som Alte Nationalgalerie. Og han er kommet i fint selskab: Andre kunstnere på udstillingen er Carl Blechen, Karl Friedrich Schinkel, Johan Christian Dahl, Richard Wilson, Christen Købke, Gustave Courbet, Iwan Kramskoi, Ferdinand Hodler, Auguste Renoir, Emil Nolde, Ernst Ludwig Kirchner, Otto Dix og Ernst Barlach.

Det er altså værd at tage en tur indenom Alte Nationalgalerie i denne tid. Der er varmt i Berlin – omkring 30 grader – det så jeg i aftes i RBB Abendschau. Så benyt muligheden for at blive kølet ned og alligevel få en vandretur i naturen 🙂

Der er offentlige rundvisninger hver anden søndag – og der er en  i morgen den 5. august. Tag den med, hvis I forstår tysk. Ellers nyd udstillingen på egen hånd.

I kan læse mere om udstillingen her – hvor I også kan booke billet og rundvisning på forhånd. Og så kan I se nogle af malerierne og få en lille appetitvækker.

Se også Alte Nationalgaleries egen præsentation af udstillingen på YouTube

Har I lyst til uddybning og ferietid til at blive klogere på udstillingen, ligger der også en film med næsten 2 timers Podiumgespräch (det vi på dansk kalder Talk :)) om Wandern als Motiv in der europäischen Kunst des 19. Jahrhunderts

Skriv et svar