Siden Tempelhof lufthavnen i 2010 blev lukket – og også i årene forinden – har der været heftig diskussion om benyttelsen af det meget attraktive område, som er rimeligt centralt beliggende i Berlin.
Lufthavnen, som blev bygget i årene 1936 – 41, rummer bl.a. en række bygninger, som er fredet som bevaringsværdige og desuden et meget stort grønt område, som man forestillede sig kunne blive byens nye park og samlingssted – byens savanne, som tilhængere af området som naturområde kalder det.
Lukningen blev besluttet efter en vejledende folkeafstemning i 2008 og i 2013 besluttede Berlins senat, at der på området bl.a. skulle bygges nyt bibliotek, som kunne være Berlins hovedbibliotek og rumme samlingerne fra de 2 gamle hovedbiblioteket i øst og vest – og desuden en række andre kulturformål.
Det projekt som blev fremlagt, indeholdt en randbebyggelse, som udover bibliotek havde beboelse og erhverv. Da forslaget blev offentliggjort, opstod en protestbevægelse, som med udgangspunkt i naturinteresser og ønsker om at undgå nye bebyggelser, samlede underskrifter, således at det forslag, som var fremlagt skulle til ”Volksentscheid” – folkeafstemning – og denne skulle finde sted samtidig med EU-valget d. 25. maj i år.
Resultatet var et stort nederlag for Berlin med over 700.000 stemmer imod forslaget, som efterfølgende blev trukket tilbage – og der står sagen nu. Efter afstemningen er forskellige problemer, som man måske ikke havde forudset, dukket op. En total friholdelse for bygninger og ændringer af naturområdet betyder bl.a. at man ikke kan lave en cykelsti igennem området og sportsarealer med tilhørende bygninger.
I Berliner Zeitung kunne man i begyndelsen af juli læse, at man havde tilladt lastbiler at køre igennem i forbindelse med messen Bread & Butter – for at undgå at de skabte trafikstop på de almindelige veje. Konsekvensen ville være en indskrænkning af brugernes muligheder for at færdes i området i 2 uger – fra 30. juni til 14. juli – og situationen blev beskrevet som den første konflikt om benyttelsen af Tempelhofområdet efter afstemningen – og på biblioteksområdet begynder man at overveje et nyt projekt – endnu engang.
På nuværende tidspunkt fortsætter de aktiviteter, som startede i 2011 og man har mulighed for at få rundvisninger i bygningerne og området.
Om der vil blive optaget forhandlinger mellem Berlin og den Borgergruppe, som vandt afstemningen eller man vil forsøge at udarbejde et nyt forslag vides ikke – men det er en historie, som det bliver spændende at følge.
På http://www.tempelhoferfreiheit.de/ kan man læse om Tempelhof – og søger man på Wikipidia kan man konstatere, at folkeafstemningen endnu ikke er registreret her.