Pankow på godt og ondt

Her til morgen har jeg på Rbb’s hjemmeside set en dokumentarfilm om bydelen Pankow. Pankow ligger nordøst for centrum, og var en del af det tidlgere Øst Berlin.

Historien i filmen er, at Pankow for tiden er en ren magnet, hvad tilflytning angår. Og der er, som vi kender det for andre steder i Berlin både godt og ondt. Huslejen stiger, nybyggeri er med til at nuppe dele af de grønne områder osv.

Denne dokumentarfilm af Christel Sperlich er så dejlig at se, fordi den ikke bare fokuserer på det negative. Den viser også alt det liv, som tilflytningen bringer med sig. Og den skildrer også de unge mennesker, som er sig bevidst, at historien og historiske rester forpligter. Der er meget industriarkitektur i Pankow, som bliver indtaget af unge kunstnere og selvstændige i de kreative erhverv. Og det er dejligt at se, hvordan de værner om historien og lever side om side med de ældre naboer.

Filmen skildrer rigtig meget af Pankows historie. Jeg kendte på forhånd til Majakowskiring og Schloss Schönhausen, og jeg har også før jeg så filmen haft lyst til at besøge Pankow engang, men efter jeg har set filmen er jeg nødt til det!

Der er så mange spændende og smukke områder, som man kan opsøge. I Museum Pankow kan man se en bevaret lejlighed fra sidst i 1800-tallet, der er også et sporvognsmuseum i Pankow, der fortælles om Europas største hospitalsbyggeri fra begyndeslen af 1900-tallet, som nu er blevet til boliger, og vi ser, hvordan det pibler frem med små forretninger rundt om i de nu børnerige kvarterer.

Se filmen! Der er link til den her.

Skriv et svar