Ny Fallada-biografi præsenteres i Literaturforum im Brecht-Haus

Den 3. maj præsenterer Peter Walther sin nyligt udgivne biografi om forfatteren Hans Fallada (1893-1947).

Fallada er en af Tysklands store forfattere. Kendte titler er Kleiner Mann, Was nun,  Jeder stirbt für sich allein og Ein Mann will nach oben – sidstnævnte også kendt i Danmark som TV-serie.

Peter Walthers biografi med titlen Hans Fallada. Die Biografie får rigtig gode anmeldelser, læs bl.a. anmeldelse på Kulturradion vom rbb her og i Frankfurter Allgemeine Zeitung her. Og hvis “man ikke orker at læse alt det på tysk”, som jeg nogle gang hører folk sige (men det lønner sig ofte), så se den lille video på NDR, hvor Peter Walther fortæller om Fallada og sin biografi her. Og der kommer sikkert flere anmeldelser til. Bogen er udgivet på forlaget Aufbau, læs mere her.

Fallada, som oprindeligt hed Rudolf Ditzen, havde ikke et godt liv. Han var forfulgt at uheld og dertil forvaltede han heller ikke selv sit liv særlig godt. Måske derfor er det lykkedes ham at skildre “den lille mands liv” så fremragende, som han gør. Han er ellers født i en familie med gode sociale kår, og hans far er jurist og tilhører det gode borgerlige selskab. Men drengen har psykiske problemer og efter et forsøg på dobbeltselvmord sammen med en kammerat, går det kun den gale vej. Fallada kommer i psykiatrisk behandling og får senere et morfin- og alkoholmisbrug – kommer på et tidspunkt også i fængsel for at have skudt ned i et bord under et skænderi med sin kone.

På trods af al den ulykke og uoverstigelige problemer lykkes han som forfatter til verdenslitteratur. En utrolig historie – og jeg har meget lyst til at læse denne bog. Desværre er jeg ikke i Berlin den 3. maj, ellers var jeg gået til præsentationen af bogen. Man kan ikke reservere billet, så man må møde op og håbe på at være heldig. Læs mere om bog-præsentationen her.

Se evt. mit tidligere indlæg om filmatiseringen af bogen Jeder stirbt für sich allein (800 sider), som Fallada skrev på kun 24 dage i 1947.

Hans Fallada har i det hele taget fået en renaissance her i de senere år. Tidligere i år er udkommet en biografi af André Uzulis – læs mere om den her, og sidste år blev en 5. filmatisering af Jeder stirbt für sich allein præsenteret på Berlinalen. Der findes masser at læse om Fallada på nettet.

Skriv et svar