Charité med mere

Serien om Charité – Universitetshospitalet i Berlin – slutter i aften. Serien sendes på ARD 1 kl. 20.15. Jeg har snydt lidt og har allerede set det sidste afsnit på ARD’s app på min Ipad. Og jeg kan trøste med, at selvom serien er slut, ligger der på seriens hjemmeside meget mere at se om Charité.

Nu er det heller ikke så stor en overraskelse, hvordan det ender, da serien er bygget over virkelige hændelser. Fräulein Lentze fortæller til slut, hvordan det går videre for hovedpersonerne. Fräulein Lentze selv får sin lægeuddannelse, og hele tre af seriens hovedpersoner får som medicinske forskere Nobelprisen i medicin.

Det er godt set at bygge en serie op om det faktum, at fire forskere samtidigt og på samme sted har gjort så store opdagelser til gavn for alle mennesker i eftertiden. Det gør ikke noget, at vi lige tænker over, hvor meget det betyder, at nogle få mennesker bare besidder flere evner end de fleste og med utrættelig energi opnår resultater, som de færreste magter at gøre. Og så kan vi også godt tænke over, at det var ganske andre betingelser, de havde at arbejde og forske under dengang sidst i 1800-tallet.

Serien rammer måske særligt hos mig, da min ene søns liv er blevet reddet netop på grundlag af helbredelsesmetoder, som man ser bliver opdaget i serien. Det er vi evigt taknemmelige for, og det tænker jeg selvfølgelig også på, når jeg ser Charité-serien. Men jeg er overbevist om, at den vil fænge hos de fleste, for det er en god historie, gode skuespillere og den er godt sat op. Instruktøren er altså heller ingen ringere end Sönke Wortmann.

Serien kan stadig ses på seriens hjemmeside her, hvor alle afsnit ligger. Der er små videoer om seriens hovedpersoner Robert Koch, Rudolf Virchow, Emil Behring og Paul Ehrlich. Man får også små fortællinger om samtiden, hvor serien foregår – politik og sociale vilkår. Der er små portrætter af skuespillerne, og hvis man hellere vil læse de autentiske fakta om Charité, så der er også små tekster for det. Se også nabolandskanalerne.dk, hvor der kan læses om serien på dansk.

Det sidste, som jeg vil nævne omkring serien er, at Berliner Medizinhistorisches Museum i Charité viser en lille særudstilling i anledning af TV-udsendelsen. Udstillingen fortæller om seriens hovedpersoner og den vises til den 14. maj. Hvis man går efter denne udstilling, kan man samtidig se Virchows samling af præparater af menneskelige organer, som blev brugt i undervisningen af læger. Se mere om dette her.

Skriv et svar