Maya-udstilling i Gropius-Bau

Indtil den 7. august viser Gropius-Bau udstillingen Die Maya – Sprache der Schönheit (Mayaerne -Skønhedens sprog).

I 2016 har Tyskland og Mexico fælles kulturår, og hovedarrangementet i Tyskland er denne udstilling.

Udstillingen viser eksempler på Mayaernes mangfoldige kultur bl.a. i form af kunst fra perioden mellem 500 før tl 1500 efter Kristi fødsel. Med deres frembringelser af relieffer, buster og figurer i sten eller ler var Mayaerne langt forud for andre kulturer fra samme tid i Centralamerika.

Man kan ved at se udstillingen få et indblik i den indianske Maya-kultur. Her beskrives nemlig Mayaernes religion og guder, samt hvordan deres livssyn baserede sig på komplementære modsætningspar som liv/død, menneskehed/natur og menneske/dyr. I udstillingen får man også et indtryk af, hvordan Mayaerne i form af tatoveringer og andre “indgreb” brugte deres krop til at udtrykke underkastelsen til guderne, samt hvordan de forskellige samfundslag gik klædt osv.

At der stadig er 8 millioner mennesker, som tilhører Maya-kulturen var en overraskelse for mig, men bl.a. det står beskrevet i udstillingsteksten til udstillingen, som I kan læse her.

Det er Berliner Festspiele og Martin-Gropius-Bau, som i samarbejde med Mexicos udenrigsministerium og den Mexicanske Ambassade i Berlin står for udstillingen fra Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH), Mexiko.

Der er sikkert mange af berlin-nyts læsere, der ved meget mere om Mayaerne, end jeg gør. Så jeg vil ikke begynde at udbrede mig her. Men jeg tror altså, at det er en udstilling, som vil være spændende at se. Om ikke andet så for at få noget mere at vide.

Jeg søgte lidt på Youtube og fandt en TV-dokumentar fra ZDF, hvor et forskerhold har været i Yucatan og undersøge Maya-kulturen. Den vil jeg gerne dele med jer – så kan I varme lidt op til  besøg på udstillingen.

Skriv gerne en kommentar