Mangfoldigheden hyldes

I 2013 vil vi komme til at se en del til udtrykket Zerstörte Vielfalt i bybilledet i Berlin.

For at der ikke skal være nogen tvivl vil jeg understrege, at det er mangfoldighedens genskabelse i Berlin, der hyldes med de begivenheder, der begynder fra slutningen af januar måned og varer indtil november. Men anledningen til denne betegnelse for tema året 2013 er , at det er 80 år siden, mangfoldigheden blev totalt tilintetgjort – nemlig med nazisternes magtovertagelse. Berlin var centrum for mange af nazisternes propagandistiske og uhyggelige terrorhandlinger. Derfor er byen også stedet hvor Zerstörte Vielfalt finder sted.

Det som projektet Zerstörte Vielfalt vil, er med udstillinger og forskellige arrangementer at hylde alle de mennesker som var med til at sætte præg på Berlin, da byen i 1920’erne og indtil begyndelsen af 1930’erne var en kulturmetropol og en meget inkluderende og åben en af slagsen. Det var forfattere, komponister, skuespillere, dansere, journalister og politikere og videnskabsfolk, som bidrog med stor mangfoldighed til byen, landet og faktisk hele Europas kulturliv og videnskab. Disse mennesker måtte i bedste fald forlade landet for ikke at blive arresteret som politiske kritikere eller modstandere. For nogles vedkommende endte det tragisk med at de blev dræbt i kz-lejr.

Mange af kunstnerne og personlighederne var jøder. Derfor sættes også fokus på jødernes liv  i 1920’ernes Berlin og nazisternes uhyggelige forfølgelse af dem. For at vi kan mindes og hylde de mennesker, som har betydet så meget for eftertidens kultur, men som måtte lide så frygtelig en skæbne. Det synes jeg er en rigtig fin gestus, og en rigtig god idé.

DHM har en udstilling om temaet, og rundt om i byen vil man møde forskellige events og udendørs temaudstillinger. På berlin.de’s temaside om Zerstörte Vielfalt kan I læse om ovennævnte personer under fanen Portraits. I kan også læse om de ialt 500 arrangementer, som finder sted rundt om i byen i løbet af året. Jeg vil nok vende tilbage til det – men her har I altså fået introduktionen til det. Allerede 30. januar udstilles ved Brandenburger Tor store søjler med portrætter og biografier af personer, som mindes. Senere også i Lustgarten.

Men gå selv ind på berlin.de og læs om det hele. http://www.berlin.de/2013/startseitenweiterleitung/.

Skriv gerne en kommentar