Julekalender-udstilling i Museum Europäischer Kulturen

Nu nærmer vi os tiden, hvor vi begynder at se juleforberedelserne omkring os. Butikkerne har julesagerne fremme og begynder med deres juleudstillinger. Det er lidt tidligt, ja. Det synes vi hvert år. Men julekalenderen skal jo være klar til 1. december, så den kan vi godt interessere os for lidt før end alt det andet.

Det gør også Museum Europäischer Kulturen i Dahlem, som fra den 1. november viser en udstilling om julekalenderen – Vorfreude. Adventskalender in Europa (Forventningens glæde. Julekalendere i Europa).

Udstillingen kommer fra Stiftung Preussischer Kulturbesitz, som har en af de største museale samlinger af julekalendere i verden. Med ca. 200 julekalendere viser udstillingen, hvordan julekalenderen som fænomen har udviklet sig i Europa og specielt Tyskland gennem tiden. Der vil også være 24 afdelinger i udstillingen, som hver viser, hvordan tiden op til jul, advent,  bliver markeret og fejret.

En særlig julekalender, som vises på udstillingen er kalenderen “Abriss-Advent” (afrivnings-advent) fra året 1989, hvor Berlinmuren bliver “revet af” i løbet af 24 dage. Der vises også en populær svensk jule-tv-serie (hvad mon det er for én?).

Til den aktuelle udstilling har Juliane Hackbeil skabt en speciel Berlin-Julekalender. Det står ikke i udstillingsomtalen, men den kan sikkert købes på museet.

I øvrigt er museerne i Dahlem et meget interessant sted at besøge. Det er så kæmpestort, at man kan bruge en hel dag der. Læg også mærke til U-Bahnstationen og bænkene på perronen. Ganske anderledes.

Udstillingen vises fra 1. november til 17. januar næste år. Læs mere her.

julemarked2
Jul i Berlin. Foto: Kirsten Andersen

 

 

Skriv gerne en kommentar