Dagbøger fra Berlin

Måske nogle læsere vil huske,  at jeg tidligere har skrevet om bogen Berliner Tagebücher, en helt speciel bog,  jeg læste for nogle år siden. Jeg har også bragt citater fra bogen i forbindelse med en omtale af Zoologischer Garten i Berlin.

Berliner Tagebücher er skrevet af Marie Wassiltschikov, som befandt sig i Berlin i perioden 1940-45. Hun færdedes i et miljø af kosmopolitter, arbejdede i udenrigsministeriet og ambassaderne.  Hun var prinsesse og flygtning fra Rusland. Hun omgikkes prinser og fyrster fra Tyskland og det øvrige Europa. Jeg er netop begyndt at læse bogen igen, og har lige været med til prins Konstantin af Bayerns bryllup, som varede flere dage og skildres så levende, som var det en tv-transmission. Og det er vel at mærke mens de tyske soldater – heriblandt flere af Maries venner – falder og såres i krigen i Rusland. Meget underligt, men samtidig en illustration af, at både nazismen og krigen var noget, man levede med som dagligdag.

Marie Wassiltschikov lever dog ikke naivt i sus og dus. Hun kommer ind i kredsen omkring Stauffenberg, og beretter også ingående om attentatforsøget og de grusomme følger for attentatmændene og deres familier. Hun beretter om de natlige bombardementer, så man forstår hvilket helvede det har været. Hun klager ikke, hun ser ikke de allierede som fjender, hun beskriver blot, hvad der sker.

Dagbogen blev ikke skrevet for at skulle udgives, men den er så velskrevet og meget læseværdig. Man får på tæt førstehånd et indtryk af, hvordan nazismen sneg sig ind i tyskernes liv og udviklede sig til et sandt helvede. Bogen har været udsolgt i mange år, og jeg har købt min tyske udgave antikvarisk hos Amazon.de.

Nu har jeg lige opdaget, at bogen kan købes på Google Play Bøger i en engelsk udgave for 68 kr. Så hermed et tip om en helt exceptionel mulighed for at læse om en af de mest skæbnesvangre perioder i Berlins historie. Bogen kan sikkert også lånes på biblioteket i dansk udgave.

Skriv gerne en kommentar