Brecht på DR K

For nogle dage siden skrev jeg om TV-programmerne om Bertolt Brecht, som blev sendt på ARD 1.

Jeg har nu set udsendelserne, der var jo en venlig sjæl, som optog dem til mig – og tak for det!

Nu kan jeg se, at udsendelserne sendes på DR K. Det vil sige de to drama-dokuer – ikke dokumentaren om Brecht og Berliner Ensemble. Jeg håber, at DR sender den senere, for den er også vældig interessant.

Nu kender jeg en del til Brechts biografi, tør jeg godt sige. Jeg har læst meget om ham, besøgt Brecht Archiv, besøgt hans lejlighed og skrevet BA opgave om ham. Så jeg vurderer også lidt på usendelserne. Jeg synes stort set, at programmerne er fint sat sammen. Historien virker autentisk, og skuespillerne er gode – de tegner et portræt af Brecht, så man tror på det. Tom Schilling er fremragende som den unge Brecht, og Burghart Klaussner også som den ældre Brecht. Trine Dyrholm spiller iøvrigt fremragende rollen som den danske Ruth Berlau.

Nu kan jeg så se, at DR K vælger at kalde udsendelserne Brecht, Kunsten og Kvinderne. Det er lidt ærgerligt. Den tyske titel er slet og ret Brecht. Så der er ingen grund til at tilføje det med kvinderne. Udsendelserne handler jo også om mere end det. Om Brechts intellekt, mod og fremsyn. Om hans talent som digter, dramatiker og scenograf. Om hans vanskelige betingelser for at virke som kunstner i DDR. Derfor er der ingen grund til at forfladige det til at handle om Brecht og kvinderne, kære DR!

At Brecht har haft en stor tiltrækningskraft og karisme er dog uomtvistelig. Det fornemmer man tydeligt, når man læser om ham. I programmerne fortæller hans medarbejdere på Berliner Ensemble også med lysende øjne om ham – de forguder ham jo nærmest. Der er ingen tvivl om, at personalet på teatret har været meget glade for at være en del af Brecht-Ensemblet. Det gælder vel at mærke for både de kvindelige og mandlige medarbejdere.

Første udsendelse sendes i aften og anden udsendelse i morgen aften kl. 20 på DR K. – Trailer fra Youtube herunder

 

Skriv et svar