Blutsbrüder på Volksbühne

På listen over bøger under fanen Bøger og Film her på bloggen findes en bog med titlen Blutsbrüder. Ein Berliner Cliquenroman, skrevet af Ernst Haffner i 1932.

Bogen blev genudgivet i 2013 med titlen Blutsbrüder. Ein Berliner Cliquenroman på forlaget Metrolit på foranledning af forlæggeren Peter Graf, som efter at have læst den første udgave mente, at den var så god, at han gerne ville udbrede den til flere mennesker.

Volksbühne har lige nu nu stykket Blutsbrüder på repertoiret. Det er Thomas Martin, som har bearbejdet bogen til teater og Sebastian Klink, som har iscenesat. Forestillingen spilles i dag, den 3. februar og de næste to dage frem.

Ernst Haffner beskriver i bogen en gruppe gadebørn og deres daglige – eller snarere natlige – kamp for at opretholde livet i Berlins fattige og kriminelle miljøer omkring 1930. Det er drenge, som er  flygtet fra opdragelseshjemmenes hårde afstraffelsesmetoder eller fra hjem, hvor familien og økonomien var blevet ødelagt som følge af 1. verdenskrig. Vi følger især to drenge, som på hæderlig vis klarer sig igennem sumpen, men undervejs må tage nogle farlige og grusomme oplevelser med.

Om forfatteren Ernst Haffner ved man ikke ret meget. Han blev født år 1900 og efter 1938, hvor han var blevet kaldt til nazisternes Reichsschrifttumskammer, forsvandt han. Man mener, at han har været en slags socialarbejder i Berlin og derfra har fået stof til sin bog Jugend auf der Landstraße Berlin, som blev udgivet i 1932 og fik fine anmeldelser, men som desværre også var en af de bøger, som blev brændt af nazisterne. Man kan undre sig over, at bogen var en af dem, som nazisterne forbød, for hverken politik eller nazisme nævnes i bogen overhovedet. Man er kun i drengenes miljø.

Hvis stykket kommer op igen en gang, når jeg er i Berlin, vil jeg se det. Bogen gjorde et stort indtryk på mig.

Se mere om teaterstykket og billetter her.

 

Skriv gerne en kommentar