Kulturhuset Schwartzsche Villa – koncerter m.m.

I Grunewaldstrasse 55 lige overfor Rathaus Steglitz ligger Schwartzche Villa. Med en forhistorie som privat sommerbolig for en velhavende bankier og hans familie i det 19. århundrede og blandet anvendelse i efterkrigstiden er villaen siden 1995 blevet et offentligt kulturhus.

Jeg kan godt huske, at jeg har set navnet Schwartzsche Villa før, og nu skulle jeg lige kigge lidt nærmere på det, fordi der er koncerter i aften og i morgen aften, som jeg vil tippe om i dag. Mere om koncerterne senere.

For selve stedet fortjener lidt opmærksomhed. Det drives af Kulturamt Steglitz-Zehlendorf og huser et meget varieret program af koncerter, kunstudstillinger og kulturhistoriske udstillinger, litterære arrangementer m.m. Derudover beskæftiger huset sig med lokalhistorisk arkiv og forskning, ligesom der er værksteder til en mængde kulturelle udfoldelser. Man kan fra hjemmesiden downloade Kulturkalender Steglitz-Zehlendorf, hvor man ser programmet for Schwartzche Villa for de første tre måneder i år og programmet for øvrige kulturelle begivenheder i bydelen.

Nu tilbage til koncerterne i aften og i morgen aften. I aften fredag den 29. januar er der Strauss på programmet. Man kunne næsten sige Strauss for begyndere, for det antydes, at man ikke behøver at have kendskab til Strauss og hans Salome, som det handler om. Det er musikhistoriker, dirigent og pianist Richard Vardigans, som fortæller og spiller musikken på klaver. Vardigans har et program han kalder Oper mal anders eller Talking about opera, hvor han fortæller om fx komponisten og baggrunden for operaen. Det er almindelig kendt, at Strauss’ ægteskab ikke gik stille af, og at folk omkring ham havde det meget ambivalent med ham og især hans kone. Jeg kunne godt have tænkt mig at være med til denne aften. Man kan købe billetter i Kulturkaufhaus Dussmann, men sikkert også ved indgangen. Ellers er der angivet et telefon nr. i programmet.

I morgen aften, lørdag den 30. januar er der kammermusik i Schwartzche Villa. Programmet er Mozarts trio i E-dur, KV 542, Schostakowitsch’ Trio Nr. 2 i e-mol, op. 67 og Brahms’ Klaviertrio Nr. 2 i C-dur, op. 87. Musicerende er Julius Schwahn, violin – Gabriella Strümpel, cello og Tomoko Takahashi, klaver. Det ville nu heller ikke være så dårligt at være med til.

Se hjemmesiden for Schwartzsche Villa her.

Skriv et svar