Mindesdag for nazismens ofre. Fri entré på DHM og Gedenkstunde i Bundestag

I dag den 27. januar er mindedag for nazismens ofre. Det var den 27. januar 1945, at de russiske styrker ryddede Auschwitz-Birkenau. Dagen markeres på Deutschtes Historisches Museum med fri entré og rundvisninger dagen igennem.

DHM har netop åbnet udstillingen Kunst aus dem Holocaust. 100 Werke aus der Gedenkstätte Yad Vashem. Yad Vashem er Israels centrale mindested for Shoah (den hebraiske betegnelse for holocaust) og DHM viser nu 100 kunstværker fra dette mindested – 100 kunstværker, som er blevet skabt i smug og livsfare i koncentrationslejre under helt umenneskellige og fornedrende kår. Der er i dag rundvisninger i denne udstilling både på tysk og engelsk. Se mere om udstillingen og rundvisningerne her.

Også i den permanente udstilling er der en udstilling i anledning af Gedenktag des Holocaust, Geschichte des Holocaust og der er også rundvisninger i denne udstilling i dag. Se mere om udstillingen og rundvisningerne her.

I Bundestag holdes hvert år den 27. januar Gedenkstunde, hvor Bundespräsident Prof. Dr. Norbert Lammert holder en tale, og hvor der inviteres en gæstetaler. I år er gæstetaleren den 84 årige amerikanske forfatter og litteraturprofessor Ruth Klüger. Klüger overlevede ophold i Theresienstadt, Aushwitz og tvangsarbejdslejr. Læs mere om Ruth Klüger her. Gedenkstunde transmitteres direkte på internettet fra kl. 12 og kan ses på www.bundestag.de/htdocs_e/

Nazisternes tvangsarbejdssystem er temaet for Gedenkstunde i år. Noget særligt i år er også, at man ønsker at gøre unge mennesker opmærksom på Gedenktag des Holocaust. Således samles 92 unge mennesker fra Tyskland og nabolandene i dagene omkring 27. januar i Berlin og beskæftiger sig med temaet tvansarbejde. Der åbnes også en udstilling, og der er flere arrangementer i Bundestag i dag. Det kan I også læse mere om på Bundestags hjemmeside.

Man kan også se talerne efterfølgende i Mediathek på Bundestags hjemmeside.  Her har jeg linket til gæstetalen fra 2012, hvor det var litteraturkritikeren Marcel Reich Ranicki, som talte. Hvis man ser den, vil man aldrig glemme hverken ham eller talen. Jeg får gåsehud, bare ved at skrive denne henvisning. Se evt. mit tidligere indlæg.

Skriv et svar