Berlinmuren – i dag for 53 år siden

I dag, den 13. august er det 53 år siden, at berlinmuren blev bygget. Heldigvis kan vi om 3 måneder fejre 25 års jubilæet for, at den blev væltet igen.

Der er ingen, der fejrer, at muren blev bygget,  for det var en chokerende oplevelse for hele verden, og selvfølgelig mest for berlinerne, der oplevede det helt tæt på. Det fik voldsomme konsekvenser for deres dagligdag med adskillelse af familien og en kontrol af bevægelsesfriheden, som vi nok slet ikke kan forestille os dimenionen af.

Der er flere steder i Berlin, hvor muren og koldkrigstiden er dokumenteret og bliver formidlet på forskellig vis. Hvis I søger på kategorien DDR her på siden, så finder I de indlæg, som handler om DDR og muren.

Med hensyn til byggeriet af muren er den lille film fra History Vision her på siden jo helt aktuel i dag. Og i dagens anedning har jeg tilladt mig at sætte den automatisk i gang.

Ellers vil jeg nævne Gedenkstätte Berliner Mauer i Bernauerstrssse, Tränenpalast i Friedrichstrasse, kunnerens Asisi’s Mauer Panorama samt BlacBox Kalter Krieg ved Checkpoint Charlie. Det er steder, som jeg har besøgt og fundet god og vedkommende formidling om Berlinmuren.

Skriv et svar