Berlin 1929

Hvorfor så lige 1929? Det var det år, hvor Alfred Döblin udgav Berlin Alexanderplatz. Romanen, hvor Berlin er hovedpersonen. Og det var en af de bøger, som lektor Jan Schlosser (AAU)  fortalte om på Folkeuniversitetets foredrag i Aalborg i aftes.

Emnet var litteratur om Berlin i 1929. Jan Schlosser fortalte også om en en anden bog, som udkom for første gang i 1929, og den kendte jeg ikke i forvejen. Det var Spazieren in Berlin af Franz Hessel. Den lød meget interessant og jeg er glad for at være blevet gjort opmærksom på den.

Franz Hessel holdt af at spadsere rundt i byen og tage byens liv til sig i langsomt tempo. Det beskrev han i bogen Spazieren in Berlin, som var et bestillingsarbejde – og som skulle være en turistguide. Ved at høre Jan Schlossers foredrag forstår man, at det nu ikke en almindelig turist-guide-beskrivelse af attraktioner og bygningsværker. Det er meget mere en personlig betragtning af byen og den tekniske udvikling, der også sætter sit præg på Berlin sidst i 1920’erne. Hessel bevæger sig rundt i byen som en anden smagsdommer og kigger på nyt og gammelt arkitektur – bl.a. beskriver han Bruno Tauts Hufeisensiedlung, som var noget helt nyt dengang. Også Tempelhof lufthavnen og Friedrichstadt bliver beskrevet som nyheder i byen. Man kunne måske sige, at der er tale om en slags poetisk turist-guide. For eksempel beskrives fabrikshaller som “templer for maskiner” eller “”kirker for præcision”. Når man ser AEG’s turbinehaller (Peter Behrens) forstår man også godt hvorfor. Det er en smuk bygning, selvom den “kun” er beregnet for maskiner og teknik.

Hessel mente, at Berlin var en by, der altid var i udvikling – og det kan man jo konstatere stadig gælder den dag i dag,  mere end 80 år senere. Jeg glæder mig meget til at læse denne bog,  for det må næsten være som en rejse tilbage i tiden – hvor man må kunne forestille sig noget af det Berlin, som forsvandt med ødelæggelserne under anden verdenskrig. Jeg vil bruge den som guide til fortiden, tage den i hånden og gå i Hessels fodspor, næste gang jeg kommer til Berlin.

Bogen er genudgivet et par gange siden 1929. Udgivelserne fra  1960’erne og 1980’erne har været udsolgt i mange år og bogen blev udgivet igen senest i 2011. Den kan købes hos Amazon.de

Skriv gerne en kommentar