Åbent hus og Biermann-koncert i Hohenschönhausen

Åbent hus i et fængsel! Det har der nok været mange, der kunne tænke sig, dengang i DDR, hvor Hohenschönhausen, var et fængsel for systemmodstandere. Fængslet var der i øvrigt ikke mange, der kendte til, hvis man ikke var uheldig at komme i Stasis klør.

Nu er det et såkaldt Gedenkstätte, som man kan besøge for at få noget at vide om, hvordan Stasi udøvede sin magt over mennesker, som tillod sig at have en anden mening end det officielle styre.

Jeg har besøgt fængslet for 13 år siden og var med på en omvisning, hvor en tidligere fange fortalte. Det var en uafrystelig oplevelse. Men det kan anbefales, for det var også en af de bedste og mest autentisk-ærlige omvisninger, fremført med stor integritet, som jeg nogensinde har været med til.

Nu er der gjort mere ud af udstillingerne på stedet, og den 7. juli holdes åbent hus. Og!..en del af programmet er en time lang koncert med Wolf  Biermann, som selv fik Stasis forfølgelseshelvede at føle, hvilket han beskriver i sin selvbiografi Warte Nicht auf bessere Zeiten. Biermann var efter murens fald også med til at besætte Stasis hovedkvarter for at forhindre, at alle deres data om de forfulgte blev destrueret.

Jeg har læst Biermanns bog med stor interesse og fornøjelse. Den giver også en god forståelse af den tyske historie i hele det tyvende århundrede, selvfølgelig set med Biermann’ske øjne. Biermann er en god fortæller og en god sangskriver, så hvis jeg ikke stod midt i en flytning lige nu, så havde jeg trodset juli-varmen og var stukket til Berlin får at få denne oplevelse med. Det er helt sikkert.

Se mere om Åbent hus programmet og koncerten her

Skriv et svar