En dag med Berlinmuren

At Berlin og Tyskland var delt i 40 år efter anden verdenskrig er stadig et fremtrædende tema i byen.

Temaet var også på vores program i går. Først gik turen til Check Point Charlie, som Lisbeth gerne ville gense, hendes sidste besøg var i 1960’erne. Og der er jo ligesom sket noget siden da.

Sidste gang jeg var der, var i 2007 sammen med min svigerinde, som også gerne ville se det. Og der er også sket noget, siden dengang. Nu er det ikke længere blot en turistfælde, (som iøvrigt klappede om mig i dag, se billede) og salg af skindhuer og russerkasketter. Nu er der nemlig kommet to nye udstillinger til ved Check Point Charlie: Asisis Mauerpanorama og The Black Box med en udstilling om den kolde krigs historie. Asisis udstilling er temporær, medens det er meningen, at udstillingen om den kolde krig skal udvikles og blive permanent.

Det er begge gode udstillinger, som jeg vil anbefale, at I ser, når I besøger Check Point Charlie. Asisis udstilling er en kæmpestor silo, hvor han med en billed- og lydcollage genskaber stemningen fra dengang muren stadig stod. Kunstneren er selv vokset op i Kreuzberg med muren som en del af dagligdagen, og billederne viser stedet, som der så ud i 1980’erne. Jeg synes, man fornemmer den kolde og trykkede stemning, der måtte have været i sådan en dagligdag, hvor alt var under kontrol og alle var under mistanke hele tiden.

Efter Check Point Charlie tog vi til Gedenkstätte Berliner Mauer i Bernauer Str. Museet var lukket, fordi det var mandag, men vi kunne gå op i tårnet og kigge ud over det oprindelige mur-areal som stadig står, og vi kunne læse lidt om stedets historie på rækværket. På stedet er også en lille kirke, hvor der hver dag holdes mindehøjtidelighed over dem, som omkom ved at flygte fra DDR på dette sted. Hvis man kigger ned, når man går på fortovet her, kan man også se runde plader med navne på DDR-flygtninge.

Læs mere om Asisis Mauer Panorama og Black Box am Check Point Charlie

 

Skriv et svar