Lidt om Katharina den store

Anledningen til at skrive om kejserinde Katharina den Store er, at det i dag er 216 år siden hun forlod denne verden rent materielt. Åndeligt set, må vi erkende, at hun stadig er iblandt os.

Katharinas biografi kan I læse på Wikipedia og så mange andre steder, så den vil jeg ikke gennemgå her. Blot vil jeg nævne, at mit kendskab til og interesse for hende begyndte, da jeg læste Marie Tetzlaffs bog Kathanina den Store fra 1995. Denne bog er skrevet bl.a. ud fra dagbogsnotater og breve, og den fortæller et meget levende og medlevende billede den store kejserindes liv. Hendes regeringstid er 1762-1796, hvilket er i oplysningstiden, som man nok kan sige indtil nu har været den mest epokegørende periode i europæisk historie. Katharina den store gennemførte mange af oplysningstidens idéer til forbedring for den russiske befolkning, og derfor finder jeg hende så interessant. Det er der også mange andre der gør, og for tiden viser DR dokumentarfilm om hende. Den kan ses på DR K og på DR’s hjemmeside. Se mere på dr.dk

Og nu skal vi til at bevæge os til Berlin, som denne blog jo handler om. På Deutsches Historisches Museum (DHM), som jeg næsten altid besøger, når jeg er i Berlin, stod jeg så pludselig overfor et stort maleri med et portræt af Katharina den Store. Man kan fantasere sig til meget, når man står over for sådan et historisk portræt. Se lige hvilket glimt hun har i øjet. Hvis I har læst Tetzlaffs bog eller andet om Katharinas liv, så vil I måske lige som jeg få den tanke, at hun havde noget kørende med maleren. Det er slet ikke sikkert, at det forholdt sig sådan, men hun var storforbruger af mænd, så det er meget sandsynligt. Man kan da ikke andet end smile tilbage til hende.

Jeg har søgt billedet i DHM’s Objekdatenbank, hvor man kan søge frem til genstande i samlingen. Her skrev jeg Katharina II. i søgefeltet og fik en hel del objekter frem, også det omtalte maleri. Her er link til et forstørret billede af maleriet i Objektdatenbank. Nu kan I jo selv søge videre. Selvfølgelig også alt andet end Katharina den Store.

I kan jo også kigge en tur ind på DHM, hvis I er i Berlin og hilse på den gamle dame i dagens anledning. Hun hænger i udstillingen af den faste samling.

Skriv et svar