Sinti und Roma Denkmal

Under nazisternes herredømme blev også sintier og romaer forfulgt, og mindst 500.000 blev myrdet i KZ-lejrene.

Den 24. oktober i år blev er indviet et mindested for disse ofre i Berlin tæt ved Reichstag. Der har ikke altid været så meget opmærksomhed omkring de myrdede romaer og sintier, som der var omkring mordet på jøderne. Nu er der selvfølgelig også forskel på antallet – men lige i denne forbindelse må man nok sige at allerede tallet 1 kræver opmærksomhed. Det er jo en grusom politik og handling, at mennesker skal myrdes alene fordi de er født som det menneske de er.

Det var dog ikke før i 1980’erne, at Helmuth Schmidt på Tysklands vegne erklærede drabet på romaer og sintier som folkemord og erkendte ansvaret for det. I 1990’erne planlagdes et mindested for ofrene, og det er altså nu 20 senere blevet realiseret.

Den israelske billedhugger Dani Karavan er kunstnere bag mindesmærket. Det et rundt bassin, som er tolv meter i diameter og har en mørk og endeløs dyb bund. I midten af bassinet er anbragt en sænkbar sten, hvorpå der altid skal ligge en frisk blomst. På kanten af bassinet er digtet “Auschwitz”  indgraveret. Digtet er skrevet af italieneren Santino Spinelli, der selv er Roma. Digtet beskriver holocoaust-ofrenes forfærdelige lidelser. Ved siden af bassinet fortæller plancher kronologisk om folkemordet på sintierne og romaerne.

Det var Lisbeth, der gjorde mig opmærksom på det nye mindesmærke, da vi i aftes lagde detaljerede rejseplaner. Vi har bestilt besøg i Reichstag og vil så også en tur omkring det mindestedet.

Se en video fra indvielsen på ARD Tageschau’s hjemmeside

Læs artikel om indvielsen i Tagesschau

Se billeder af det nye mindesmærke på berlin.de

 

Skriv et svar