30 året for murens fald.
Nu nærmer vi os markeringen for 30 året for Berlinmurens fald – den 9. november. For det vil selvfølgelig blive stærkt markeret i byen, og der vil være mange arrangementer i den anledning.
Som jeg tidligere har nævnt så abonnerer jeg på MuseumsJournal. Det er et informativt magasin om museer, udstillinger og store kulturelle begivenheder i Berlin. Der er i den nyeste udgave en hel del om de officielle arrangementer i forbindelse med 30 året for murens fald, og der er en lille folder med, som giver et overblik over det hele.
Under overskriften 7 Tage – 7 Orte (7 dage – 7 steder) fortælles om 7 steder i byen, hvor der er udendørs udstillinger. Det er 7 steder, hvor “det skete” dengang. Gethsemanekirche, hvor oppositionsbevægelsen forsamledes, Alexanderplatz, hvor den store protestdemonstration fandt sted, Brandenburger Tor, der blev scene for glædesrusen over murens åbning, Kurfürstendamm som første mødested for Øst- og Vestberlinere, Stazi-Zentrale, der blev besat den 15. januar 1990, Schlossplatz, hvor det daværende Palast der Republik husede det første demokratisk valgte DDR Parlament og endelig East Side Gallery, hvor 118 kunstnere fra 21 lande allerede en uge efter murens fald begyndte at gøre muren til lærred for deres kunstværker. Se nærmere oplysninger om stederne her.
Efter mørkets frembrud vil billeder og film med lyd blive projiceret på bygningerne og fortælle om begivenhederne på stedet i 1989. Jeg kan huske stemningen fra 25 året, hvor der var lignende arrangementer. Det var helt specielt, og jeg glemmer det aldrig. Det samme siger andre, som jeg har talt med det om. Så jeg kan kun anbefale at opsøge de ovennævnte lokaliteter.
Så er der selve dagen den 9. november. Da er der stor fejring ved Brandenburger Tor. Det kan også anbefales. Jeg var der til 25 års jubilæet, og det er en aften, jeg heller aldrig glemmer. Der var rigtig mange mennesker, men det var godt organiseret. Vær dog opmærksom på, at der bliver trængsel på S- og U-bahn stationerne. Så vær forberedt på, at det kan tage lidt længere tid en sædvanligt at komme hjem til sit hotel eller lejlighed.
Til slut vil jeg gøre opmærksom på en app, som også omtales i MuseumsJournal. Den hedder MauAR (AR står for Augmented Reality). Med Appen kan man stå på en lokalitet, hvor muren var, og med telefonen eller Ipadens kamera få vist, hvordan det så ud dengang. Samtidig får man historien om Berlinmuren fortalt af personer fra henholdsvis vest- og østsiden af muren. Man kan godt bruge appen hjemme og få historien fortalt, men det bliver så med et stykke fiktivt mur. Den skal nok helst bruges på stedet. Og nu hvor de fleste har et mobilabonnement med data og samme pris i udlandet, så kommer sådan en app rigtigt til sin ret. Appen kan downloades fra App Store, og det er kun nyere telefoner, den kan bruges på. Min Iphone 6+ er for gammel. Men så har jeg heldigvis en Ipad, den virker på. Jeg kommer dog ikke til Berlin under festlighederne, men mon ikke den også virker bagefter.
Gå ind på www.mauerfall30.berlin og se mere. Vær specielt opmærksom på, at der er nogle sikkerhedsregler i forhold til, hvad man må medbringe af væske og tasker.
Allerede nu er der forskellige programmer og tilbud i forbindelse med 30 året for murens fald. Læs det aktuelle program her.
Har I lyst til mere 30 Jahre Maurfall, så giver en søgning på YouTube en masse forslag. I får link til min søgning her.