I går handlede det om en ny koncertsal i Berlin. I dag handler det om en gammel, ikke længere eksisterende koncertsal. Den er dog alligevel aktuel, for i Philharmonies foyer vises for tiden en udstilling om det der nu kaldes Alte Philharmonie.
Den gamle Philharmonie, indviet i 1861, blev ødelagt af en bombe i 1944, og i i 1952 blev ruinerne kørt væk og danner grundlaget for det kunstige bjerg Teufelsberg i Berlin. Teufelsberg er i øvrigt aktuelt lige nu, hvor cykelrytteren Jens Voigt har kørt de 90 m op og ned på 24 timer for at indsamle penge til kræftfsyge – han nåede 25.000 kr.
TIlbage til udstillingen i Philharmonie, som jeg fik færden af gennem Tagesspiegels daglige Checkpoint-mail. Det førte mig til en artikel i Tagesspiegel, hvor hele historien om den gamle koncertsal fortælles. På udstillingen i Philharmonie fortælles den med fotos, plancher, film og genstande, som er bevaret fra koncertsalen. Det er en både interessant og sjov historie – det hele begyndte med en rulleskøjtehal i 1876, det var dengang højeste mode!
Læs artiklen om udstillingen i Tagesspiegel her.
Vil I hellere høre historien fortalt, kan I høre Kulturradio vom rbb’s indslag om udstillingen. I kan downloade indslag som mp3 og tage det med på ferien, så det lige bliver opfrisket, inden I ser udstillingen. I indslaget bliver fortalt om fotos på udstillingen fra koncerter med Fritz Kreisler og Commediean Harmonists, hvis koncerter altid var totalt udsolgt. På fotografierne kan man se, at publikum står kun få centimeter fra kunstnerne! For nogle år købte jeg filmen om Commedian Harmonists og i den har man rekonstrueret en koncert netop i den gamle Philharmonie.
Hør indslaget fra Kulturradio og læs mere om udstillingen her.
Jeg ville helt sikkert tage denne udstilling med, og man kan sagtens gå ind og se udstillingen, når der er åbent i billetsalget. Hvis man skal til koncert i Philharmonie, kan man se udstillingen i pausen. Der er udgivet et katalog til udstillingen, som kan købes i Philharmonies butik.
Udstillingen varer til slutningen af januar, står der på Kulturradios hjemmeside.