Vi kender Street Art, Street Food, Street Music – kunst, mad og musik som kan opleves i byrummet og på gadeplan så at sige. Nu kender jeg også Streetphilosophy – filosofi på gadeplan.
Og hvor henne i verden skulle det opstå, om ikke i Berlin? Nej, vel?
Jeg skulle egentlig bare lige tjekke min rbb-app for nyheder fra Berlin. Så mødte jeg som det første en række udsendelser, som de ville præsentere. Her var der en, der hed Streetphilopy, hmm… nå, det så lidt interessant ud, og filosofi ved jeg, man kan have megen glæde af. Min pegefinger sænkede sig altså til skærmens overflade og rørte ved Streetphilophy!
Og sikke da en glædelig opdagelse! Der var et interview først og fremmest at læse med den unge mand Jonas, en såkaldt repræsentant for generation Y, som er den gennemgående moderator i TV-udsendelserne Streetphilosophy, som alle optaget i Berlin og omegn og sendes på ARTE, i sort/hvid. For hver udsendelse er der et bestemt emne, som han taler med to-tre udvalgte personer om. Personer, der ved noget om emnet og kan gøre ham (og seerne) klogere på området.
Det siger noget om udsendelsernes kvalitet, at han ikke bare spørger hvem som helst, men at det er mennesker, der ved noget om emnet. Jonas og en gruppe andre unge journalister, som han har boet i kollektiv med og nu har firmaet Weltrecorder.de, har selv fået idéen til programmerne og producerer dem selv. I år har de modtaget Grimme Innovationsprisen for udsendelserne. Læs mere om prisen her.
Jeg har set et par af udsendelserne i ARTEs mediatek. Den første handler om at optimere sig selv og sin krop hele tiden og spørgsmålet, om det er godt, at alt hele tiden skal blive bedre. Den anden handler om, hvorvidt vi skal lade os oprøre over og bekymre os, fordi der er mennesker omkring os og i verden, som har det meget værre end os selv, og om vi skal gøre noget ved det eller bare lade som ingenting.
Det er jo væsentlige spørgsmål. Da det fortrinsvis er unge mennesker som Jonas selv, der samtales med, synes jeg udsendelserne er velegnede til undervisningsbrug i tyskfaget. Der bliver da også droppet et par filosofnavne undervejs, så man kunne tage en afstikker til filosofiens verden også. Dette tip er derfor også til tysklærere for de ældste klasser og gymnasierne. Det vil være fremragende at lade eleverne se udsendelserne og ytre sig om emnerne. Jonas taler med almindelige mennesker, fagligt funderede mennesker og filosoffer. Men samtalerne foregår i helt andre omgivelser, end sådan noget normalt gør i TV-udsendelser. Ikke i et TV-studie med et ekspertpanel, men i et træningslokale, på gaden, i en park, på et værtshus, i en skriftestol osv.
Her er link til ARTEs Mediatek, hvor I kan se de udsendelser, som har været vist indtil nu. Fra i dag starter en ny sæson på ARTE. Se mere om udsendelserne her.
Se traileren til 2. sæson her.
https://youtu.be/AVa_xKuYG9Q